Foto: Publicitātes foto

Atklājot jauno sezonu, Rīgas cirks aicina uz pasaulē atzītas un iemīļotas Austrālijas mākslinieku kompānijas "Gravity and Other Myths" izrādi "Vienkārši kosmoss" (A Simple Space), kura skatītājiem ļaus cirka akrobātikas disciplīnu iepazīt patiesā un mūsdienīgā gaismā – bez teatrālisma un samākslotības. Gaidot izrāde, piedāvājam sarunu ar trupas "Gravity and Other Myths" akrobāti Jašu Boisu (Jascha Boyce), kura stāsta gan par gaidāmo izrādi, gan to, kā cirka nozare mainās visā pasaulē.

"Gravity and Other Myths" ir daudzkārt starptautiski godalgota akrobātu kompānija, kas dibināta 2009. gadā Adelaidā, Austrālijā. Tie ir septiņi profesionāli akrobāti, kuru mākslinieciskā rokraksta pamatā ir fiziskais teātris un augstākās klases akrobātika.

Jau no pirmsākumiem, ar izrādi "Brīvais kritiens" (Freefall), viņi guva īpaši daudz uzmanības, taču tai sekojošā "Vienkārši kosmoss" (A Simple Space) kļuva par notikumu, ko pavada stāvovācijas un pieczvaigžņu vērtējums gan kritiķu, gan publikas acīs. Šī ir īstenas profesionalitātes piesātināta izrāde, kurā mākslinieku vēstījums vistiešāk ir uztverams caur cilvēcīgām sajūtām – aizrautību, enerģiju un humoru. Līdz ar dzīvespriecīgo raksturu, īpaši baudāms ir tieši mākslinieku profesionālais sniegums, kuru arī Rīgā vislabāk varēs baudīt no sēdvietām uz skatuves.

Jūsu izrādi "Vienkārši kosmoss" atpazīst un augstu novērtē visā pasaulē – kur smēlāties iedvesmu, lai izrādi radītu tieši tādu, kāda tā ir šobrīd?

Mēs savā starpā esam pazīstami jau vairāk nekā 15 gadus, un tieši mūsu savstarpējās attiecības kalpoja par iedvesmas avotu izrādes tapšanā. Spēles un sacensības, kurās aizrautīgi iesaistījāmies pusaudža gados, kļuva par pamatu patiesai, jautrai un emocionāli pacilājošai izrādei.

"Vienkārši kosmoss" ir neatkārtojama tāpēc, ka tā nepārtraukti attīstās un mainās, atkarībā no dalībniekiem un arī tā, kādus akrobātiskos trikus mēs vēlamies parādīt. Izrāde pamatā ir modulāra, tāpēc ir diezgan vienkārši kaut ko tajā mainīt, piemēram, akrobātu uznācienu secību. Tas ir viens no iemesliem, kas neļauj izrādei zaudēt savu novitāti un mēs varam turpināt priecēt skatītājus jau piecu gadu garumā! Sākumā izrādē piedalījās seši cilvēki un tā ilga tikai 35 minūtes. Pēc pirmās sezonas Edinburgā mēs pieņēmām trupā divus jaunus akrobātus, tādējādi kopskaitā mēs jau bijām septiņi akrobāti un viens mūziķis. Lai arī izrāde ir pamatīgi mainījusies, kā arī kļuvusi par 25 minūtēm garāka, tās būtība ir nemainīgi patiesa un godīga.

Vērot akrobātu darbu tuvumā ir īpašs pārdzīvojums, ko Rīgā skatītājiem būs iespēja darīt no rindām, kas apzināti iekārtotas uz skatuves. Kādas sajūtas jums rada šāds skatītāju tuvums un kādi, savukārt, ir viņu ieguvumi, izvēloties tieši šīs vietas?

Mums patīk atrasties starp skatītājiem un komunicēt ar viņiem, radot patiesu saikni un ļaujot akrobātikas trikus ieraudzīt no neierasta skatu leņķa. Uzstājoties tik tuvu skatītājiem, viņi var taustāmi sajust piepūli, ķermeņu siltumu un burtiski – pat sviedrus! Mēs neslēpjam triku komplicēto tehniku un nebeidzamo darbu, kas jāiegulda izrādē. Mēs drīzāk uzskatāmi parādām to, ļaujot auditorijai novērtēt mūsu darbu un tā nozīmi mums pašiem.

Nenoliedzami, dažādās pasaules daļās cirka darbību ietekmējuši atšķirīgi vēsturiski un kultūras notikumi, kā arī sabiedrības mentalitāte. Kādi ir tavi novērojumi par to, kas līdzīgs un atšķirīgs Austrālijas un Eiropas cirka kopienās?

Austrālijas cirka kopiena ir ļoti saliedēta. Mums ir paveicies, jo cirka māksla tur ir ļoti attīstīta un katru gadu cirka festivālos piedalās akrobāti un mākslinieki no visas valsts. Tā ir iespēja sanākt kopā, mācīties, radīt un veidot izrādes. Mēs visi viens otru labi pazīstam. Mēs esam kā liela ģimene. Pasaules cirka kopiena ir līdzīga. Pat ja dažādi cirka mākslinieki no dažādām valstīm viens otru personīgi nepazīst, satiekoties viņi izjūt zināmu radniecības un piederības sajūtu.

Foto: Andy Phillipson

Rīgas cirks ir tradīcijām bagāts, un tikai pavisam nesen tas uzsācis mērķtiecīgu virzību uz to, lai kļūtu par daudzfunkcionālu cirka un citu mākslas norišu vietu. Kāda ir jūsu kolektīva saistība ar tradicionālo cirku un cik lielā mērā jūsu profesionālā izglītība balstās uz klasiskajām cirka disciplīnām?

Cirka izglītības pamatā ir tradicionālās disciplīnas, taču mēs visi pastiprināti esam interesējušies un mācījušies tādās cirka skolās, kurās lielāka uzmanība tika pievērsta laikmetīgajam, jeb "jaunajam" cirkam. Šobrīd šī nozare piedzīvo nozīmīgas pārmaiņas, kuras ir vērojamas visā pasaulē. Proti, cirks kļūst daudzveidīgāks un pašā būtībā iekļauj dažādu disciplīnu, mākslas veidu un stilu daudzveidību. Klasiskā izglītība, apgūtās iemaņas un prasmes nekur nepazūd! Tās izpaužas mūsdienu mākslas formās - gan dejā, gan teātrī, gan vizuālajā mākslā, kā arī daudzos starpdisciplināros novirzienos. Mēs visi zinām un mīlam tradicionālā cirka vēsturi, kas ir mūsu mākslas pamatā – to ir svarīgi novērtēt un atcerēties, taču "jaunā" cirka attīstības virzieni šobrīd paver bezgalīgas iespējas inovācijām un eksperimentiem.

Viena no Rīgas cirka galvenajām darbības jomām ir arī vispusīgas izglītības programmas izstrāde dažādu vecumu entuziastiem un cirka profesionāļiem. Vai tiem, kas savas gaitas cirka pasaulē tikai uzsāk, varat ko ieteikt vai pastāstīt par darbu šajā jomā?

Mans ieteikums jaunajiem censoņiem ir – tikai uz priekšu! Arī cirkā, tāpat, kā jebkurā citā jomā, darbs vainagosies ar panākumiem tikai ieguldot smagu darbu un pūles.

Malkolmam Gledvelam (Malcolm Gladwell) ir teorija par to, ka jebkuras prasmes apgūšanai pa īstam, ir jāpatērē vismaz 10 000 stundas laika. Tieši tāpat ir arī cirkā! Trenējieties katru dienu, domājiet katru dienu un radiet katru dienu! Man ir vienreizējs darbs. Man ir paveicies, jo es pavadu laiku ceļojot apkārt pasaulei kopā ar saviem labākajiem draugiem. Protams, ir nogurdinoši dzīvot "uz koferiem" un visu laiku pavadīt pārbraucienos starp pilsētām. Tādai dzīvei ir savi plusi un savi mīnusi, bet ar laiku esmu pielāgojusies – tagad esmu īsta lietpratēja un zinu, kā jebkuru viesnīcas numuriņu pārvērst par mājīgu mitekli!

Un, noslēdzot interviju, vai ir kas īpašs, ko sagaidi no viesošanās Latvijā?

Mēs vēlamies pēc iespējas vairāk uzzināt par Latvijas cirka pārmaiņām un kopienu. Nevaram vien sagaidīt, kad mums būs iespēja tikties ar vietējiem cirka māksliniekiem!

Izrādi "Vienkārši kosmoss" būs iespējams redzēt 5. un 6. septembrī Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī pulksten 19.00. Biļetes iespējams iegādāties Rīgas cirka mājaslapā, kā arī "Biļešu servisa" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!