Foto: Privātais arhīvs

Vienā gadā ar Latviju 100. jubileju 13. augustā svin Atmodas laika simbols, komponists un dziesminieks Eduards Rozenštrauhs (1918–1992). Viņa sacerētās un dziedātās dziesmas - "Vecās likteņdzirnas", "Zilais lakatiņš", "Pa kuru laiku nosirmoja jūra", "Tur, kur Gauja", "Tiem, kas nepārnāca", "Kādai meičai Cesvainē" un daudzās citas, tikušas izdziedātās tautā un joprojām ir populāras.

Rozenštrauhs dzimis 1918. gada 13. augustā, Rīgā. Jau bērnībā kopā ar brāli un māsu apguvis dažādu mūzikas instrumentu spēli – māsa spēlēja klavieres, brālis vijoli, bet pats Eduards, lai gan visvairāk iemīļojis akordeonu, spēlēja pat vairākus instrumentus. Viņa dziesmas tika tautā mīlētas pat tad, kad cilvēki nezināja, ka dziesmu autors kuras viņi dzied kāzās, jubilejās, mājas ballītēs ir Eduards Rozenštrauhs. Un, piemēram, "Zilais lakatiņš" ar dzejnieces Valdas Moras vārdiem bijis iekļauts aizliegto dziesmu sarakstā laikā, kad Latvijas teritorija atradās PSRS sastāvā.

Izglītību Rozenštrauhs ieguvis Rīgas 38. pamatskolā un Rīgas 2. ģimnāzijā, tad līdz iesaukšanai dienestā Latvijas armijā (vēlāk Sarkanā armija) 1940. gadā studējis Latvijas konservatorijā. 1947. gadā sācis darboties Latvijas PSR Valsts Leļļu teātrī kā mūziķis. No 1970. gadiem līdz savai nāvei koncertējis visā Latvijā.

Godinot Eduardu Rozenštrauhu, "Latvijas Pasts" izdod īpašu aploksni un speciāli izveidotu zīmogu. Īpašā aploksne izdota 1000 eksemplāru tirāžā, un uz tās redzams ne vien Eduarda Rozenštrauha portrets, bet arī tautā iemīļotu skaņdarbu – "Vecās likteņdzirnas" un "Ai, māte Latgale" – vārdi. Aploksnes un zīmoga autors ir mākslinieks Ģirts Grīva, bet tās zīmogošana paredzēta 13.augustā Rīgas 50. pasta nodaļā tirdzniecības centrā "Origo" no pulksten 8 līdz 19, informē "Latvijas Pasta" pārstāvji.

Foto: Latvijas Pasts

Jau iepriekš ziņots, ka sagaidot un pavadot komponista Eduarda Rozenštrauha 100. dzimšanas dienu, notiek piecu koncertu sērija – "Rozenštrauha gadsimts" –, kurā izskan viņa populārākās dziesmas. 10. augustā koncerts noritēja Tukumā, 11. augustā Bauskā, bet mākslinieka 100. dzimšanas dienā – 13. augustā. – Dzintaru koncertzālē. Atgādinām, ka pēc jubilejas dienas koncertus vēl iespējams redzēt 17. augustā Jēkabpilī un 18. augustā Alūksnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!