Foto: Publicitātes foto
Kocēnu novada Dikļos 11. augustā ar dažādiem pasākumiem tiks svinēta latviešu teātra divsimtgade, portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji no Kocēnu novada domes.

Atgādinām, ka tieši pirms 200 gadiem Dikļu muižas kalps Jānis Peitāns iztulkoja un iestudēja un Dikļu muižas Zundu rijā uzveda Frīdriha Šillera lugu "Laupītāji".

Svinību diena, 11. augusts, no pulksten 10.00 sāksies ar amatierteātru izrādēm un īpaši amatierteātru aktieriem veltītām meistarklasēm.

No pulksten 14.00 ikviens teātra svētku viesis būs gaidīts pie Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centra, lai piedalītos teatralizētā pastaigā "Reiz Dikļos "Laupītāji" tapa". Pastaiga svētku apmeklētājus vedīs uz Dikļu pili, Zundu riju un "Laupītāju" pļavu, asociatīvā veidā iepazīstinot ar šiem vēsturiskajiem notikumiem Latvijas Kultūras akadēmijas profesora Raimonda Brieža, amatierteātru aktieru un Latvijas Kultūras akadēmijas leļļu teātru aktieru – studentu improvizācijās. Pastaigu caurvīs Dikļu folkloras kopas "Endzelīte" un Dikļu pūtēju orķestra muzikāla saspēle. Teatralizētajām liecībām mijoties ar faktiem, ikviens pastaigas dalībnieks varēs aplūkot izstādi par Frīdriha Šillera lugas "Laupītāji" iestudējumiem Latvijas teātros dažādos laikos.

No pulksten 16.30 līdz 18.30 pasākumā "Latvijas profesionālā teātra pirmsākumi" Dikļu kultūras un tūrisma informācijas centrā varēs vērot video materiālus un klausīties Latvijas Kultūras akadēmijas profesora, Eduarda Smiļģa Teātra muzeja vadītāja Jāņa Siliņa stāstījumu.

Svētku noslēgumā, pulksten 19.00, sāksies vērienīgs teātra mūzikas lielkoncerts "Bez teātra mēs nevaram", kurā spilgtākās dziesmas no Latviešu teātru izrādēm izpildīs Latvijas Nacionālā teātra, Dailes teātra un Valmieras drāmas teātra aktieri, Vidzemes koru dziedātāji un tautas deju kolektīvu dalībnieki. Svētku koncertā skanēs Ādolfa Alunāna, Burharda Sosāra, Raimonda Paula, Imanta Kalniņa, Mārtiņa Brauna un citu izcilāko Latviešu komponistu skaistākās teātra izrāžu melodijas.

Koncertā piedalīsies: Gints Andžāns, Ģirts Ķesteris, Ieva Segliņa-Krūzkopa, Ērika Eglija, Ilze Ķuzule Skrastiņa, Artis Robežnieks (Dailes teātris), Gundars Grasbergs, Juris Hiršs, Raimonds Celms (Latvijas Nacionālais teātris), Elīna Hanzena (Valmieras drāmas teātris), kā arī dziedātāja Ieva Kerēvica. Mākslinieki dziedās solo skaņdarbus, duetus, kopdziesmas un koru dziesmas no tādām teātra izrādēm kā "Seši mazi bundzenieki", "Skroderdienas Silmačos", "Āksts", "Orfejs", "Īsa pamācība mīlēšanā" un citām populārākajām Latvijas teātru izrādēm. Par muzikālo pavadījumu rūpēsies pavadošā grupa: pianists Madars Kalniņš, basģitārists Andris Grunte, sitaminstrumentālists Artis Orubs un ģitārists Mārcis Auziņš.

Dienas noslēgumā, pulksten 22.00, Neikenkalna dabas koncertzālē būs Latvijas simtgades zaļumballe.

Pasākuma viesi dienas garumā varēs arī baudīt atpūtu Dikļu pils teritorijā, būs pieejama pils restorāna Vasaras terase, kā arī iespējams rezervēt naktsmītnes. Ģimenes ar bērniem aicinātas apmeklēt Vika pasaku parku.

"Latviešu teātrim 200" ir lielākais Kocēnu novada Latvijas simtgadei veltītais pasākums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!