Foto: Publicitātes foto

Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē 8. augustā uzstāsies Svētās Cecīlijas Nacionālās akadēmijas orķestris (Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia) izcila britu diriģenta Antonio Papano vadībā. Koncerts ir daļa no vasaras festivāla "Baltijas muzikālās sezonas".

Programmā skanēs Jozefa Haidna oratorijas "Pasaules radīšana" ievads (piedaloties Elizabetei Dešongai, mecosoprānam no ASV), Gustava Mālera Pirmā simfonija "Titāns" un Leonarda Bernstaina 1. simfonija "Jeremija". Jau aiznākamajā dienā, 10. augustā šis pats sastāvs atskaņos šos skaņdarbus Karaliskajā Albertholā pasaulslavenajā festivālā BBC Proms.

Svētās Cecīlijas Akadēmiju 1585. gadā dibinājis Romas pāvests Siksts V – tā ir senākā mūzikas iestāde pasaulē. 1908. gadā akadēmija ieguva savu orķestri, kura darbība pilnībā veltīta simfonisko skaņdarbu atskaņošanai. Valstij, kurā gluži vai ar reliģisku kaislību pielūdz operu, tas bija ārkārtīgi neparasti. Taču Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia visai drīz izpelnījās nevien teicamu reputāciju, bet arī iekaroja publikas mīlestību. Kopā ar šo orķestri muzicējuši tādi dižgari kā Debisī un Sensānss, Mālers un Rihards Štrauss, Stravinskis, Sibēliuss un Hindemits. Ar to ir sadarbojušies pasaules vadošie diriģenti – no Toskanīnī, Karajana un Furtvenglera līdz Abado, Gergijevam un Dudamelam. Antonio Papano (1959) ir desmitais šī orķestra vadītājs.

Anglijas pilsētā Eppingā dzimušais Papano slavens kļuva 2005. gadā. Itāļu imigrantu dēls kopš 16 gadu vecuma pelnīja sev iztiku, spēlējot pavadījumu dziedātājiem sava tēva vokālajās nodarbības un muzicējot kokteiļbāros. Vēlāk viņa lieliskās koncertmeistara un diriģenta dotības tika atzinīgi novērtētas gan ASV (uz kurieni Papano ģimene pārcēlās 1972. gadā), gan Eiropā. Būdams 21 gadu vecs, Antonio strādāja "New York City Opera", 26 – bija slavenā maestro Daniela Barenboima asistents, 28 gadu vecumā viņš diriģēja savu debijas izrādi Norvēģijas Nacionālajā operas un baleta teātrī, bet trīs gadus vēlāk kļuva par tā muzikālo direktoru.

Papano karjera tiek dēvēta par veiksmes stāstu. Viņš kopā ar izcilākajiem orķestriem un solistiem ir uzstājies uz nozīmīgākajām pasaules skatuvēm, četrus gadus vadījis "La Monnaie" – Beļģijas karalisko operu, bet 2002. gadā sācis vadīt Lielbritānijas Karalisko operu, ar ko nesen kārtējo reizi pagarinājis līgumu.

Biļetes uz koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!