Foto: Kristīne Krauze-Slucka

11. augustā, pulksten 19.00 Likteņdārzā notiks krāšņs koncerts par godu 10 gadiem, kopš uzsākts šis projekts, un īpašā veidā veltot to Latvijas simtgadei. Izcilais latviešu pianists Vestards Šimkus, kā veltījumu Likteņdārzam ir radījis jaundarbu "Likteņa vārti", ko kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO) un diriģentu Andri Pogu pirmatskaņos Likteņdārza jubilejas koncertā, portālu "Delfi" informē koncerta rīkotāji.

Par Likteņdārza 10 gadu jubilejai rakstīto jaundarbu Vestards Šimkus saka: "Darbs "Likteņa vārti" komponēts simfoniskajam orķestrim ar klavieru solopartiju. Tā pamats ir oriģināltēma, ko esmu uzrakstījis, izmantojot latviešu tautasdziesmu intonācijas. Trauslā un vienkāršā melodija izvēršas episka rakstura dramatiskās simfoniskā orķestra epizodēs. Ar to vēlējos paust savas izjūtas, domājot, kā dvēsele no Viņsaules plašumiem ieiet pa Likteņa vārtiem, lai sāktu dzīvot savu Šīssaules dzīvi. Ieejot pa šiem vārtiem, gan ikviena cilvēka, gan arī visas tautas dvēseles liktenis kļūst neapturams un neatgriezenisks. Un kopā saistīts."

Vestards Šimkus pazīstams galvenokārt kā spožs klaviervirtuozs, bet viņš beidzamā laikā arvien biežāk pievēršas komponēšanai, ko savulaik mācījās Dārziņskolā pie Pētera Vaska. Latvijas Radio arhīvā Vestarda paša sacerētas mūzikas pirmie ieraksti datēti ar 2002. gadu, kad jaunajam mūziķim bija 18 gadu, un kopš tā laika LR fonotēkā uzkrāti autora radīti nopietni un draiski ironiski opusi un improvizācijas klavierēm, Klavierkoncerts, kas "veltīts neērtajam cilvēkam", Koncerts korim un klavierēm "Man labvēlīgā tumsa", Klavierkvintets "+33C", mūzika izrādei "Novecento" un verbāli-skanisks dialogs ar Imantu Ziedoni. Vairāki Vestarda opusi ir slavenās mūzikas izdevniecības "Schott" katalogā. Pianists-komponists saņēmis "Lielo Kristapu 2016" par mūziku Lailas Pakalniņas filmai "Ausma".

Koncertā 11. augustā kopā ar LNSO, dziedātāju Daumantu Kalniņu un Rīgas Doma zēnu kori Šimkus atskaņos krāšņu programmu – Imanta Kalniņa un Raimonda Paula tautā iemīļotos skaņdarbus, latviešu simfoniskās mūzikas klasiku. Īpaši šim koncertam rakstītus jaundarbu komponējis arī Raimonds Tiguls.

Koncerts notiks brīvā dabā, Likteņdārza amfiteātrī un to tiešraidē pārraidīs Latvijas Televīzija un Latvijas Radio 1. Biļetes pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!