Foto: AP/Scanpix/LETA
Zviedru kultūras darbinieku entuziastu grupa, kas apvienojusies organizācijā "Jaunā akadēmija", nodibinājusi alternatīvu balvu Nobela prēmijai literatūrā un izziņojusi atvērto balsojumu par izvirzītajiem darbiem.

Balvas nominantus izvirzīja Zviedrija bibliotekāri. Sarakstā varēja iekļaut autorus, kuri ir izdevuši vismaz divas grāmatas, turklāt no vienai no tām bija jābūt publicētai pēdējo 10 gadu laikā. Literāro darbu vēstījumam jābūt par "cilvēkiem pasaulē", ziņo "Jaunās akadēmijas" veidotāji.

Nominēto darbu saraksts ir daudzveidīgs un bez tādiem iepriekš Nobela prēmijai nominētiem autoriem kā Mārgareta Atvuda (attēlā), Haruki Murakami, Amoss Ozs, Ngugi va Tiongo un Kormaks Makārtijs, ir arī jauni literātu vārdi, kā somu literatūras zvaigzne rakstniece Sofi Oksanena, Bukera balvas ieguvēja Olga Tokarčuka un fantastikas žanra lietpratēja Nnedi Okorafora. Garajā sarakstā vēl ir nominēti Nīls Geimens, Džoanna Ketlīna Roulinga, Tomass Pinčons un Patija Smita, kura gan balvas kontekstā vairāk tiek minēta kā mūziķe.

Atšķirībā no Nobela prēmijas literatūrā, kuras vēsturē starp 114 prēmijas saņēmējiem ir vien 14 sievietes, "Jaunā akadēmija" ieviesusi dzimumu kvotas tā, lai fināla kārtā tiktu izvirzīti divi vīrieši un divas sievietes.

Jau ziņots, ka Nobela prēmija literatūrā šogad tika atcelta seksuālās uzmākšanās skandāla dēļ, kurā bija iesaistīta Zviedrijas Akadēmija. Protestējot pret balvas atcelšanu, radās "Jaunā akadēmija". "Laikā, kad cilvēciskās vērtības tiek apšaubītas arvien vairāk, literatūra kļūst par svarīgu pretdarbības spēku cīņā pret apspiešanas un klusēšanas kultūru," raksta organizācija.

Četrus finālistus noteiks lasītāji, kuri var veikt balsojumu līdz 14. augustam "Jaunās akadēmijas" mājaslapā. Savukārt uzvarētāju izvēlēsies ekspertu žūrija, un tas tiks paziņots šī gada 14. oktobrī, bet apbalvots oficiālā pasākumā 10. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!