Foto: Vida Press
Atklāts jauns, nekad nerealizēts ietekmīgā režisora Stenlija Kubrika rakstīts scenārijs, vēsta britu medijs "Independent".

Ilgu laiku pirms savas nāves 1999. gadā, režisors scenārijā adaptēja austriešu rakstnieka Stefana Cveiga noveli "Degošais noslēpums" (1913). Kubrika darbs esot gandrīz pabeigts, tāpēc tas pat varētu nonākt uz lielajiem ekrāniem.

Kubriks vairāk nekā 100 lapaspušu garo scenāriju ir rakstījis kopā ar novelistu Kalderu Vilingemu 1956. gadā. Tā galvenais varonis – kāds noslēpumains vīrietis, uzturoties spa kūrortā, sadraudzējās ar jaunu zēnu, lai savaldzinātu viņa māti.

Scenāriju atklāja Bengoras universitātes profesors Nātans Abrams, kurš komentē: "Kubrika daiļrades entuziasti zina, ka viņš vēlējās scenāriju attīstīt, tomēr visiem šķita, ka tas nav pabeigts. Tagad mums ir kopija, kas pierāda, ka viņš sarakstīja pilnīgu scenāriju."

Britu medijs "The Guardian" raksta, ka scenārijs ir iezīmēts ar amerikāņu filmu studijas "MGM" scenāriju departamenta zīmogu. "Degošā noslēpuma" projekts, iespējams, tika atcelts, kad Kubriks pārkāpa ar "MGM" noslēgto līgumu, uzsākot darbu pie kara drāmas "Slavas ceļi" ("Paths of Glory" 1957).

Savukārt Abrams tic, ka scenārijs netika attīstīts tālāk Kubrika "Lolitas" (1962) dēļ. Filma ir Vladimira Nabokova skandalozā romāna adaptācija, kas 50. gadiem bija pārāk pikanta.

Pētnieks piebilst, ka "tas ir gatavs scenārijs, kas varētu tikt pabeigts ar kādu mūsdienu filmu veidotāju palīdzību."

Kubriks, viens no cienījamākiem kino režisoriem, ir veidojis tādas filmas kā "2001: Kosmosa odiseja" (2001: A Space Odyssey, 1968), "Doktors Streindžlavs" (Dr. Strangelove, 1964), "Mehāniskais apelsīns" (A Clockwork Orange, 1971), "Spartaks" (Spartacus, 1960), "Mirdzums" (The Shining, 1980), "Acis plaši aizvērtas" (Eyes wide shut, 1999) un citas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!