Foto: LETA
Uz Jaunā Rīgas teātra (JRT) topošo aktieru kursu Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA) šogad pieteicies rekordliels jauniešu skaits, kopā 280 reflektantu. Kā vēsta Latvijas Televīzijas Kultūras ziņas, tas ir pat uz pusi vairāk nekā pagājušajā gadā, kad jaunos aktierus Valmieras teātrim izvēlējas Indra Roga.

Atgādinām, ka jau kopš aizvadītās sezonas sākuma, kas JRT iesākās ar sešu līdzšinējās trupas aktieru pāriešanu ārštata darba attiecībās, teātris ar māksliniecisko vadītāju Alvi Hermani priekšgalā veica aktīvu kampaņu sociālajos tīklos, lai piesaistītu pēc iespējas vairāk potenciālo aktiermākslas studentu no visiem Latvijas nostūriem.

Latvijas Televīzija "Zirgu pastā", kur aiz slēgtām durvīm trīs dienas notiek iestājeksāmeni, viesojās brīdī, kad no 280 reflektantiem palikuši vien 28.

Pirmajā dienā jauniešiem bijis jādemonstrē savas runas prasmes, skaitot dzejas un prozas rindas, bet nākamajā – aktiermeistarība un talants strādāt komandā.

"Gradācijas ir milzīgas – mēs iekšēji runājām, ka tas jau gandrīz ir kā antropoloģisks pētījums par šodienas jaunatni, var redzēt diezgan plašu spektru," LTV Kultūras ziņām atzīst LKA Skatuves mākslas katedras vadītāja Zane Kreicberga. "Es īsti nevaru patiešām pateikt, kādi ir kritēriji – no vienas puses, vai viņš spēs spēlēt galveno lomu uz lielās skatuves, no otras puses – kā mēs zinām, Jaunais Rīgas teātris izceļas ar īpašu uzmanību ansambļa darbam. Jābūt šo abu savienojumam."

"Pilnīgi skaidrs ir tas, ka akadēmija piedāvā 10 budžeta vietas un pārējiem piedāvās studēt par maksu – minimālais vietu skaits ir 5, bet iespējams arī vairāk," skaidroja Zane Kreicberga.

Iestājeksāmeni turpināsies vēl 13. jūlijā, bet žūrijas izvēlētie jau pirmdien, 16. jūlijā, parakstīs līgumu ar augstskolu.

Jau ziņots, ka šā gada jūnijā tika sākta JRT ēkas Lāčplēša ielā renovācija un rekonstrukcija. Teātris jau kopš aizvadītās sezonas mitinās Tabakas fabrikā Miera ielā un uz laiku pieņēmis nosaukumu Jaunais Rīgas teātris pie Dzemdību nama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!