Foto: DELFI
Ar grandiozu koncertu "Zvaigžņu ceļā" Mežaparka Lielajā estrādē 8. jūlijā pulksten 20 izskan XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki. "Delfi" piedāvāja izbaudīt koncerta aizkulišu atmosfēru video tiešraidē, kas tapa sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju, kā arī skaistākās fotogrāfijās.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis svētku runā uzteica Dziesmu svētku kopkori, kas ir "tautas diženākais simbols - stiprs un varens". "Dziesmu svētku kopkoris - tie esam ne tikai mēs, šeit, Mežaparkā, Lielajā estrādē klātesoši, mūsu kopkoris ir visi Latvijas kultūrai piederīgie. Visi, kas šovakar ir kopā ar mums Latvijā un plašajā pasaulē! " sacīja Vējonis.

Savukārt kultūras ministre Dace Melbāre uzsvēra, ka katros Dziesmusvētkos tauta piepilda sevi ar jaunu enerģiju. Tāpat viņa uzrunā uzteica un pieminēja mūžības ceļos aizgājušos goda virsdiriģentus, kā arī jaunos un daudzsološos virsdiriģentus.

Noslēguma koncerta ieceres pamatā bija iziešana pa Zvaigžņu ceļu caur vairākiem likteņa, vēstures, paaudžu un dabas lokiem un krustcelēm, lai beigās pa Piena ceļu atgrieztos mājās. Koncertā skanēja latviešu komponistu kora dziesmas un instrumentālie skaņdarbi.

Koncertā piedalījās 16 500 jaukto, sieviešu, vīru un senioru koru dziedātāji, 1200 dejotāji un 1500 pūtēju orķestru mūziķi, solisti.

Svētku kopkoris īpašu atzinību veltīja trīs dziesmām, kurām pieprasīja atkārtojumu - Emīla Dārziņa "Lauztās priedes", Raimonda Paula "Manai Dzimtenei", kā arī Mārtiņa Brauna "Saule, Pērkons, Daugava".

Koncerta virsdiriģenti – Kaspars Ādamsons, Aira Birziņa, Gints Ceplenieks, Ivars Cinkuss, Agita Ikauniece-Rimšēviča, Mārtiņš Klišāns, Sigvards Kļava, Māra Marnauza, Andrejs Mūrnieks, Māris Sirmais, Ints Teterovskis, Ilze Valce, Romāns Vanags, Goda virsdiriģenti - Terēzija Broka, Jānis Erenštreits, Andrejs Jansons, Juris Kļaviņš, Jēkabs Ozoliņš, Arvīds Platpers, Edgars Račevskis, Jānis Zirnis.

Pēc koncerta notika nu jau tradicionālā Sadziedāšanās nakts, kurā piedalīties varēs ikviens apmeklētājs.

Atgādinām, ka Dziesmu svētku kulmināciju – noslēguma koncertu "Zvaigžņu ceļā" – varēja vērot uz lielajiem ekrāniem pilsētvidē visā Latvijā. Rīgā kopīga skatīšanās pilsētvidē notika Brīvības laukumā, Esplanādē, Centrāltirgū un Fanu teltī pie Kongresu nama.

Organizatori aicināja uz koncertu doties ar velosipēdu, kājām vai sabiedrisko transportu, personisko autotransportu novietojot citur pilsētā. Mežaparka Lielās estrādes un Daugavas stadiona tuvumā skatītāju personīgajiem transportlīdzekļiem autostāvvietu nebūs. Atbilstoši pasažieru plūsmai tika organizēti papildu reisi 11. tramvaja maršrutā. 3. trolejbusa maršruts no pulksten 16.00 tika pagarināts līdz Mežaparkam un kursēs kā 3a. trolejbusa maršruts "Centrāltirgus – Sarkandaugava – Mežaparks". Reisi tika organizēti atbilstoši pasažieru plūsmai. Tāpat, atbilstoši pasažieru plūsmai, pirms un pēc noslēguma koncerta tika nodrošināti papildu reisi 9. un 48. autobusa maršrutā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!