Foto: Evija Trifanova
XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku ietvaros trešdien, 4. jūlijā, pirmo reizi notika latviešu dziesminieku koncerts "Austraskoks" Vērmanes dārzā.

Koncertu ar senām tautasdziesmām ieskandināja Vītolu ģimene, akcentējot spēku, kas pārmantots no tradīcijas. Dziesminieks senatnē un mūsdienās – kā autordziesmas pārtop tautasdziesmās, tā mēs iedvesmojamies no tautasdziesmas, lai radītu mūsdienu stāstu. Stāstu par mums, par Latviju, par zemi, par sevi, par attiecībām un vērtībām. Šī koncerta mugurkaulu veidoja Austrasbērni, leģendārās dziesminieces Austras Pumpures audzēkņi, uzstājoties gan atsevišķi ar savām autordziesmām, gan koncerta noslēgumā apvienojoties un sadziedoties ar skatītājiem Imanta Kalniņa dziesmās. Tādi dziesminieki kā Haralds Sīmanis, Andris Mičulis, Uldis Ozols un citi simboliski iezīmēja Atmodas laiku un dziesminieku balsis kā apziņas modinātājus. Garīgās vērtības, mūžsenas patiesības un sirds pārdomu dziesmas izdziedāja Kristīne Sudmale-Locika, Arnis Miltiņš, Agita Kaužēna, Vita Krūmiņa, Inta Pauļuka, Laura un Dzintars Vītoli, Jana Egle, Jānis Rūcis un citi Austrasbērni. Savukārt koncertu vadīja Arnis Miltiņš.

Otrais latviešu dziesminieku koncerts notiks 8. jūlijā pulksten 17.00 Vērmanes dārzā, un tajā tiks risināts stāsts par daudzveidīgo dziesminieku kustību šodien – par dažādiem spilgtiem un aktīviem latviešu dziesminiekiem, kā arī par aktualitātēm, dziesminieku festivāliem un to veidotājiem, dziesminieku kopā saucējiem un tradīcijas turpinātājiem Latvijā. Koncertā satiksimies ar spilgtiem latviešu dziesminiekiem – Helēnu Kozlovu, Ēriku Loku, Maiju Kalniņu, Zandu Štrausu, Andri Akmentiņu, Laini Ligeri-Stengrevicu, Brāļiem Ziemeļiem, Dināru Gulbi, Silvestru Sīli, Reini Jauno un Vinsentu Kūkoju. Koncerta noslēgumā ar dažām dziesmām uzstāsies arī Austrasbērni Kristīnes Sudmales-Locikas vadībā, stāstot par Austras Pumpures ideju turpinājumu un aicinot baudīt dziesmu un dzejas vakaru programmu visa gada garumā arī jaunatklātajā "Austras istabā" Liepājā. Koncertu vadīs dziesminiece un viena no Dullo dauku festivāla "Vārti" rīkotājām Maija Kalniņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!