Foto: Reinis Oliņš, LNKC
No 29. jūnija līdz 8. jūlijam izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa ir aplūkojama XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem veltīta Latvijas simtgades programmas tautas lietišķās mākslas izstāde "Radītprieks", pulcējot vairāk nekā 1100 meistaru, kas darbojas 125 tautas lietišķās mākslas kolektīvos.

Izstādē "Radītprieks" vienkopus aplūkojami audēju, rokdarbnieku, pinēju, rotkaļu, kokgriezēju un keramiķu darbi, tomēr tautas mākslas bagātības un daudzveidības atrādīšana nav vienīgais izstādes mērķis. Ekspozīcija tautas lietišķās mākslas žanrus aicina uzlūkot kā kompleksa dzīvesveida un zināšanu sistēmas dažādas šķautnes.

Zināšanas ir viens no centrālajiem izstādes motīviem. Visās tautas lietišķās mākslas jomās ir nepieciešama precizitāte, ko mūsdienu skatītājs ne vienmēr novērtē. Lai izgatavotu izcilu kokli, piena krūzi vai segu, meistaram labi jāpazīst dabas materiāli, jāredz to iespējas. Tās ir zināšanas, kas izkoptas paaužu paaudzēs un ir nododamas tālāk. Jaunrade veidojas kā organiska tradīcijas sastāvdaļa – tā balstās nevis tradīcijas noliegumā, bet gan papildināšanā un interpretācijā. Tautas mākslas meistaram jābūt radošam zināmu noteikumu ietvaros. Izstāde "Radītprieks" cenšas izcelt un parādīt palielinājumā šīs dimensijas, kas cilvēkam, kurš tautas mākslu lieto, nevis rada, var paslīdēt garām nepamanītas.

Izstādes laikā taps tautas mākslas meistaru veltījums mūsu valsts jubilejā, pavisam ikdienišķs sadzīves priekšmets – grīdas celiņš. To Tautas lietišķās mākslas studijas "Rīdze" vadītāja un audēja Māra Maniņa virsvadībā veidos vairāki desmiti audēju no dažādiem Latvijas novadiem. Tas tiks darināts tradicionālajā un Latvijā plaši izmantotajā rožceliņa aušanas tehnikā. Katrs audējs Simtgades celiņā ieaudīs savu krāsu, joslu, rakstu – savu vēlējumu Latvijai.

Izstādes dalībnieki ir Latvijas tautas lietišķās mākslas studiju meistari un individuāli strādājošie meistari. Ekspozīcijas dizainu veidojusi "Dd studio" radošā komanda: Jānis Mitrēvics, Miks Mitrēvics, Dāvids Mitrēvics, Ilze Zigerte, Artis Svece. Pati izstāde top Latvijas Nacionālajam kultūras centram sadarbībā ar Rīgas pašvaldības Kultūras iestāžu apvienību. Izstādes būs skatāma līdz 26.augustam, Dziesmu un deju svētku laikā dalībnieki, izrādot savas Dalībnieka kartes, varēs apmeklēt izstādi bez maksas.

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki Latvijas valsts simtgades zīmē notiks Rīgā no 2018. gada 30. jūnija līdz 8. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!