Foto: Publicitātes foto
26. jūnijā Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē aizvadīts 18. Starptautiskā deju festivāla-konkursa "Arabesk" galā koncerts, kurā ar interesantiem priekšnesumiem uzstājās labākie deju kolektīvi un solisti no 10 pasaules valstīm. Jūrmala pulcē labākos!

ASV, Krievija, Ukraina, Vācija, Somija, Polija, Koreja un trīs Baltijas valstis – ne katrs starptautiskais samits būtu spējīgs uzņemt tik daudz talantīgu, iedvesmojošu un deju mīlošu dalībnieku. Viens no pieredzes bagātākajiem un prestižākajiem neprofesionālo dejotāju konkursiem "Arabesk" jau 18. gadu pēc kārtas pasniedz jūrmalniekiem un Jūrmalas viesiem šādu unikālu dāvanu. Šo gadu laikā festivāls ir pulcējis jaunos talantus teju no visām pasaules malām – Kanādas, Vācijas, Itālijas, Turcijas, Izraēlas, Francijas un pat tālās Brazīlijas!

Šogad festivāla organizatore un deju aģentūras "Arabesk" vadītāja Jūlija Tihomirova par godu konkursa pilngadībai un Latvijas simtgadei festivāla viesiem bija sarūpējusi īpašu pārsteigumu, aicinot uz Dzintaru koncertzāles skatuves vienu no spēcīgākajiem armēņu dejas kolektīviem "The Gevorkian Dance Academy" (ASV). Šis pasaulslavenais kolektīvs, kuru 1996. gadā Losandželosā nodibināja Gevorkjanu ģimene, nu ir kļuvis par Vartana un Siranušas, kā arī viņu meitas Soņas dzīves aicinājumu un galveno saturu. Savu 15. dzimšanas dienu kolektīvs svinēja uz slavenās koncertzāles "Nokia Theatre" "L.A. Live" skatuves, kas piedzīvojusi spožāko pasaules popzvaigzņu uzstāšanos, bet Armēnijas Kultūras ministra atzīmēja šo notikumu, pasniedzot kolektīvam zelta medaļu. Savukārt 20 gadu jubileju kolektīvs atzīmēja slavenajā Holivudas "Dolby Theater", kur par savu ieguldījumu kolektīvs tika apbalvots ar Pasaules armēņu kopienas kultūras balvu "World Armenian Entertainment Awards".

"The Gevorkian Dance Academy" aktīvi koncertē visā pasaulē, pulcējot pilnas skatītāju zāles. Uz Latviju kolektīvs bija ieradies 50 cilvēku sastāvā. Šeit kolektīva dalībniekus uzņēma un godināja Latvijas armēņu kopiena. Festivāla "Arabesk" galā koncertā armēņu dejotāji uzstājās koncerta otrajā daļā, izpildot 17 dejas. Pēc skatītāju atsauksmēm, šāda līmeņa armēņu dejas Dzintaru koncertzāle vēl nebija piedzīvojusi. Pēc uzstāšanās Jūrmalā dejotāji ar prāmi devās uz Sanktpēterburgu, lai sniegtu solokoncertu Pasaules futbola čempionāta viesiem.

Šogad konkurss "Arabesk" pulcēja īpaši spēcīgu dalībnieku sastāvu. Lietuvu pārstāvēja Lietuvas Nacionālās opera prīmas Olgas Konošenko vadītais kolektīvs, no Maskavas bija ieradušies Ilzes Liepas skolas audzēkņi, Piemaskavas deju kolektīvs "Bojaruška" priecēja skatītājus ar izcilu tautas deju izpildījumu, savukārt Igaunijas un Somijas dejotāji demonstrēja spēcīgu modernā baleta sniegumu. Vāciju un Poliju pārstāvēja trīs lielas skolas, Kijevu – Tatjanas Zeļenkovas laikmetīgās dejas laboratorija, spēcīgs kolektīvs bija ieradies arī no Odesas. Pavisam konkursā piedalījās 25 kolektīvi un 60 solisti. Tas ir lielākais dalībnieku skaits, ko spēj uzņemt mājīgā Dzintaru koncertzāles Mazā zāle.

Konkursa dalībnieku sniegumu vērtēja profesionāla žūrijas komisija, kurā Latviju pārstāvēja Latvijas Nacionālā operas un baleta teātra un Honkongas baleta teātra bijusī vadošā baleta soliste Margarita Demjanoka – vairāku starptautisku konkursu, tostarp "Vaganova Prix", "Arabesque 2001" un "Nuriev 2000" diplomande, kā arī Latvijas teātra gada balvas "Spēlmaņu nakts" laureāte. Šodien Margaritai ir savs deju projekts, taču viņa vienmēr atrod laiku, lai piedalītos festivāla "Arabesk" žūrijas darbā. Vietu līdzās Margaritai ieņēma viņas kursabiedrs, pazīstamais baleta mākslinieks un horeogrāfs Kirils Burlovs, kurš jau vairāk kā 10 gadus dzīvo un strādā Londonā. Pavisam nesen uz Latvijas Nacionālās operas skatuves bija skatāma viņa iestudētā izrāde "Gadalaiki", kurā skan Pētera Vaska mūzika.

No Itālijas uz Jūrmalu bija ieradusies Sanktpēterburgas Marijas teātra bijusī soliste Marija Gipiusa, no Vācijas – pazīstamā deju kritiķe, Neihāgenas pilsētas ansambļa vadītāja Simona Moihe, savukārt Ukrainu pārstāvēja Ļvovas operas solists Sergejs Zeļenkovs. Laikmetīgās dejas vērtēja Krievijā neiedomājami populārā Latvijas horeogrāfe un kolektīva "DK Dance Theatre" vadītāja Darina Kudlajeva, kā arī pasniedzējs, džeza un moderno deju horeogrāfs Andris Bukolovskis.

Festivāla organizatori izsaka īpašu pateicību Jūrmalas domei par ilggadējo sadarbību un atbalstu, pateicoties kuram 18 gadu laikā "Arabesk" ir kļuvis par neatņemamu Jūrmalas kultūras dzīves sastāvdaļu ar savām tradīcijām un atklājumiem. Festivāls ir pārvērties par prestižu kultūras notikumu, ar kura balvām var lepoties!

Jāatzīmē, ka festivāls "Arabesk" ir kļuvis par UNESCO Starptautiskās dejas padomes (The International Dance Council) biedru, kas apliecina tā augsto profesionālo statusu. Festivālu atbalsta arī Latvijas Kultūras ministrija un Latvijas Profesionālā baleta asociācija.

Sīkāka informācija: www.dancefestival.lv
Foto no aģentūras "Arabesk" arhīva

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!