Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālajā teātrī ir sācies tradicionālais "Skroderdienu" laiks, no 15. līdz 22. jūnijam tiks nospēlētas desmit Rūdolfa Blaumaņa "Skroderdienas Silmačos", un katrā izrādē uz skatuves būs praktiski viss Nacionālā teātra aktieru ansamblis. Kā katru gadu teātris šajā laikā ir īpaši izpušķots un gaida skatītājus.

"Skroderdienu" skatīšanās latviešiem jau sen nav tikai teātra apmeklējums, bet gatavošanās Jāņiem, ielīgojot gada īsāko nakti. Tiem pilsētniekiem, kuri Jāņos Rīgu nepamet, Nacionālā teātra "Skroderdienas" ar slaveno līgošanas skatu kļūst par sava veida Jāņiem.

Klasisiskās Blaumaņa lugas notikumi risinās pirmsjāņu dienās – Silmaču sētā atkal ieradies Dūdars, viņam pa pēdām žīdu ģimenīte – pauninieks Ābrams ar dēlu Joski un šneideriene Zāra, bet priekšā jau gaidīs Bebene, Tomuļmāte un Pindacīša, un skroderdienas ies vaļā - uzbrūk bites, sprāgst krāsns, pazūd zaļā krūze un lūst sirdis.

Skroderdienu fenomens varētu būt meklējams mūsu saknēs, tās ir sava veida ilgas pēc harmonijas un mājām. "Neskatoties uz to, ka šobrīd vairākums Latvijas iedzīvotāju ir pilsētnieki, mēs visi senākā vai mazāk senā pagātnē nākam no laukiem, tādēļ mums jau zemapziņas līmenī ir tuva šī lauku saime, kur pretstatā šodienas urbānajai videi - viens otru pazīst, kur pošanās kāzām un skroderu atbrukšana ir gadsimta notikums, kur viss ir pa īstam un pamatīgi, kur ir šī tiešā saikne ar dabu, tās ritmu un tradīcijām," atzīst teātra direktors Ojārs Rubenis.

Iestudējuma režisore Indra Roga, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Večella Varslavāne, Nika Matvejeva muzikālais noformējums, horeogrāfe Inga Raudinga.

Lomās: Dita Lūriņa, Jānis Āmanis, Raimonds Celmas, Ainārs Ančevskis, Uldis Anže, Uldis Siliņš, Līga Zeļģe, Agnese Cīrule, Ivars Puga, Daiga Gaismiņa, Sanita Pušpure, Ivars Kļavinskis, Ināra Slucka, Indra Burkovska, Līga Liepiņa, Jurģis Spulenieks, Juris Lisners, Ģirts Liuziniks, Gundars Grasbergs, Inga Misāne-Grasberga, Zane Dombrovska, Marija Bērziņa, Dace Bonāte, Mārtiņš Brūveris, Egils Melbārdis, Zane Jančevska, Anna Klēvere, Jānis Skanis, Voldemārs Šoriņš, Evija Skulte, Daiga Kažociņa, Mārtiņš Egliens, Juris Hiršs, Valdis Zilveris, Lolita Cauka, Astrīda Kairiša, Rasma Garne, Lāsma Kugrēna, Māra Zemdega, Inta Tirole, Ausma Ziemele, Ģirts Jakovļevs, Uldis Dumpis, Uldis Norenbergs, Jānis Vimba, Arturs Krūzkops, Romāns Bargais, Madara Bore, Igors Šelegovskis, Madara Botmane, Maija Doveika, Ilva Centere, Kārlis Reijers, Mārcis Maņjakovs, Adele Melisa Aukšmuksta, Emīlija Sindija Ēķe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!