Gaidot XXVI Vispārējos latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkus, LMT Viedtelevīzijas piedāvā noskatīties tautas deju ansambļa "Zīle" un muzikālās apvienības "ZeMe" kopīgi radītu unikālu īsfilmu "Tautas deju ABC" par trim latviešu tautas kultūras pamatvērtībām – deju, tautastērpiem un tautasdziesmu.

Deja ir valoda bez robežām. Īsfilma "Tautas deju ABC" ir unikāls audiovizuāls darbs un mūsdienīga liecību par 22 latviešu tautas deju fragmentiem 70 deju ansambļa "Zīle" dalībnieku izpildījumā skaistākajos latviešu tautastērpos. Tā veidota kā dāvana Latvijai simtgadē un paliekoša Deju svētku vērtība.

"Tautas deju ABC" ir krāšņa un reizē enciklopēdiska liecība. Tā parāda daļu latviešu tautas deju krājuma, katram alfabēta burtam atvēlot vienu raksturdejas kustību, lai ikvienam - ar vai bez zināšanām par latviešu tautas vēsturi - izstāstītu stāstu par latviešu dejas un tērpu tradīciju.

Īsfilmas muzikālajam pavadījumam izvēlēts muzikālās apvienības "ZeMe" jaunākais skaņdarbs –dziesma "Bumbulēt". Dziesma ierakstīta 1964. gadā teicējas Karlīnes Puraviņas izpildījumā. Tagadnes skaņās to aktualizējusi muzikālās apvienības "ZeMe" koklētāja Laima Jansone un DJ Monsta jeb Uldis Cīrulis.

Īsfilma "Tautas deju ABC" un citi Dziesmu un deju svētkiem veltīti video stāsti skatāmi LMT Viedtelevīzijā, lietotnē LMT Straume un internetā. Skatītāji aicināti dalīties savos iespaidos Twitter diskusijās ar tēmturiem #TautasDejuABC un #LMTstraume.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!