Foto: Ivars Ķezbers

Svētdien, 10. jūnijā, Dzintaru koncertzālē noslēdzās 37. Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkurss, kurā 147 dalībnieku konkurencē pirmo vietu ieguva tenors Sungo Kims (Sungho Kim) no Dienvidkorejas, portālu "Delfi" informē Dzintaru koncertzāles pārstāvis Mārtiņš Pučka.

Otro vietu ieguva bass Georgioss Aleksandross Stavrakakis (Georgios Alexandros Stavrakakis) no Grieķijas, bet trešo vietu – tenors Pāvels Petrovs no Baltkrievijas.

Bass Georgioss Aleksandross Stavrakakis saņēma arī skatītāju simpātijas balvu, bet starptautiskās mediju žūrijas balva tika piešķirta tenoram Borisam Stepanovam no Krievijas.

Pirmo reizi Starptautiskais Hansa Gabora Belvederes operdziedātāju konkurss norisinājās Dzintaru koncertzālē Latvijā, kurā piedalījās 147 dziedātāji no visas pasaules. 63 dziedātāji iekļuva pusfinālā, bet 16 solisti finālā – trīs soprāni, viens mecoalts, pieci tenori, pieci baritoni un divi basi, iegūstot iespēju parādīt savu talantu fināla koncertā, kas svētdienas vakarā tika translēts LR3 Klasika tiešraidē un straumēts interneta tiešraidē un kuru kopumā vēroja 10 000 cilvēku visā pasaulē.

Lai piedalītos 37. Starptautiskajā Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkursā, 1125 dziedātāji no 78 valstīm piedalījās reģionālās kvalifikācijas atlasēs 71 pilsētā visos kontinentos. Viena trešdaļa dalībnieku bija no Dienvidkorejas, Krievijas un Dienvidāfrikas, Amerikas Savienotajām Valstīm, Ķīnas un Vācijas.

"Konkursa līmenis šogad bija īpaši augsts," norāda konkursa ģenerāldirektori Izabella Gabora (Isabella Gabor) un Holgers Bleks (Holger Bleck). "Žūrijai nebija viegli pieņemt lēmumu. Mēs izsakām vislielāko pateicību Dzintaru koncertzāles direktoram Guntaram Ķirsim un viņa komandai par izcilo organizēšanu un silto uzņemšanu Jūrmalā. Viņu paveiktais darbs bija ievērojams un gaisotne bija nepiespiesta."

Fināla koncertā tika paziņotas arī Belvederes jauno operdziedātāju konkursa norises vietas nākamajiem trim gadiem. 2019. gadā tas norisināsies Karintijas Mūzikas festivāla ietvaros Austrijā, 2020. gadā – Madrides Karaliskajā teātrī un 2021. gadā – Veksfordas Operas festivālā Īrijā.

37. Starptautiskā Hansa Gabora Belvederes jauno operdziedātāju konkursa Fināla Galā koncertā kopā ar Jūrmalas festivāla orķestri diriģenta Ilmāra Lapiņa vadībā uzstājās 16 konkursa finālisti, sniedzot unikālu iespēju koncerta apmeklētājiem dzirdēt perspektīvākos jaunos operas talantus, kuri jau pēc pavisam neilga brīža uzstāsies uz prestižāko opernamu skatuvēm Londonā, Ņujorkā, Parīzē, Milānā, Berlīnē, Vīnē un citur.

Jaunos dziedātājus konkursā vērtēja īpaša žūrija, kuras sastāvā bija prestižāko pasaules opernamu direktori no Londonas Karaliskā Koventgārdena, Berlīnes, Drēzdenes, Diseldorfas, Madrides, Hamburgas, Maskavas Lielā teātra un citiem opernamiem. Latviju konkursa žūrijā pārstāvēja Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs Zigmars Liepiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!