Foto: Publicitātes foto

5. un 12. jūnijā pulksten 17.30 Latvijas simtgadei veltītajā 68 muzeju kopizstādē "Latvijas gadsimts" Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM) notiks ekskursijās tās veidotāju pavadībā, portālu "Delfi" informē LNVM pārstāvji.

"Latvijas gadsimts" ir vērienīgākais muzeju nozares sadarbības projektā kopš valsts neatkarības atjaunošanas, kurā iesaistījušies 68 valsts, pašvaldību un privātie muzeji. Izstādē vienkopus var apskatīt vēstures liecības no Kurzemes, Latgales, Sēlijas, Vidzemes, Zemgales un Rīgas, kuras atspoguļo Latvijas valsts vēsturi simts gadu garumā. Līdzās vēsturiskiem priekšmetiem izstādi papildina arī daudzveidīgs digitālais saturs.

5. jūnija norisē uzmanības centrā būs laikposms no 1940. līdz 1986. gadam. 40. gadu sākumā totalitārie režīmi redzēja Latviju kā kolonizējamu telpu, un teju uz 50 gadiem Latvija kļuva par aizliegto valsti. Kā Latvijas cilvēki gan uz vietas, gan izsūtījumā un trimdā saglabāja tradīcijas, vērtības un vēsturisko atmiņu? Kāda nozīme neatkarīgas valsts idejas uzturēšanā bija partizānu kustībai, trimdas organizācijām? Kādu izvēļu priekšā nonāca Latvijā palikušie iedzīvotāji? Kā padomju ideoloģija ietekmēja saimniecisko dzīvi, tai skaitā dzīvi laukos, kultūru, izglītību? Kā Padomju Latvijā nošķīra publisko telpu no privātās, un kur glabājās Latvijas sajūta?

Ekskursiju vadīs Latvijas Okupācijas muzeja Publiskās vēstures nodaļas vadošais pētnieks Dāvis Pumpuriņš un LNVM Viduslaiku, jauno un jaunāko laiku vēstures nodaļas vadītājs, Dr. hist. Toms Ķikuts.

12. jūnijā būs iespēja apskatīt izstādi un vairāk uzzināt par tās noslēdzošo sadaļu, kas aptver laiku no 1986. gada līdz mūsdienām un vēsta par Latvijas neatkarības atgūšanu un laiku pēc neatkarības atjaunošanas, kam izstādē dots nosaukums "Sarežģītā demokrātija". Izstādes darba grupas vadītājs un satura koncepcijas autors Toms Ķikuts atgādinās, kā no "glasnostj" un "perestroikas" Latvijā raisījās Trešā atmoda. Kāda nozīme bija vēsturiskās atmiņas atjaunošanai? Kā mainījās Latvija un tās ļaudis sarežģītajā pārmaiņu ceļā uz demokrātiju caur reformām, brīvā tirgus pārbaudījumiem un globālo konkurenci? Kāds bija ceļš atpakaļ uz Eiropu?

Ekskursijas ilgums – aptuveni 1,5 stunda. Maksa – ieejas biļete muzejā.

Rudenī izstādē "Latvijas gadsimts" turpināsies dažādi pasākumi un nodarbības kā pieaugušajiem, tā skolēniem un ģimenēm ar bērniem.

Izstādē "Latvijas gadsimts" piedalās Ainažu Jūrskolas muzejs, Aizkraukles vēstures un mākslas muzejs, Aizputes novadpētniecības muzejs, Alūksnes muzejs, Andreja Pumpura Lielvārdes muzejs, Balvu novada muzejs, Bejas novadpētniecības centrs, Cēsu vēstures un mākslas muzejs, Daugavas muzejs, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs, Dobeles Novadpētniecības muzejs, Druvienas skolas muzejs, Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejs, Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs, J. Rozentāla Saldus vēstures un mākslas muzejs, Jaunlaicenes muižas muzejs, Jaunpils muzejs, Jāzepa Vītola memoriālais muzejs "Anniņas", Jēkabpils Vēstures muzejs, Kandavas novada muzejs, Kārļa Ulmaņa piemiņas muzejs "Pikšas", Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs, Krišjāņa Barona muzejs, Kubalu skola-muzejs, Kuldīgas novada muzejs, Ķekavas novadpētniecības muzejs, Latgales kultūrvēstures muzejs, "Latvieši pasaulē"- muzejs un pētniecības centrs, Latvijas Arhitektūras muzejs, Latvijas Ceļu muzejs, Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejs, Latvijas Fotogrāfijas muzejs, Latvijas Kara muzejs, Latvijas Lauksaimniecības muzejs Talsos, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Latvijas Okupācijas muzejs, Latvijas Sporta muzejs, Latvijas Ugunsdzēsības muzejs, Latvijas Universitātes Skaitļošanas tehnikas un informātikas muzejs, LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzejs, LKA Rīgas Kino muzejs, Ludzas Novadpētniecības muzejs, Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs, Mencendorfa nams – rīdzinieku 17.–18. gs. māja–muzejs, Muzejs "Ebreji Latvijā", Naujenes novadpētniecības muzejs, Naukšēnu Cilvēkmuzejs, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs, Pāvilostas novadpētniecības muzejs, Piebalgas muzeju apvienība "Orisāre", Rakstniecības un mūzikas muzejs, Rīgas Stradiņa universitātes muzejs, Rīgas Porcelāna muzejs, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs, Romāna Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, Salacgrīvas muzejs, Talsu novada muzejs, Tukuma muzejs, Turaidas muzejrezervāts, Valkas novadpētniecības muzejs, Valmieras muzejs, Varakļānu novada muzejs, VEF vēstures muzejs, Viļakas novada muzejs, Viļānu novadpētniecības muzejs, Zeltiņu vēstures krātuve, Žaņa Lipkes memoriāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!