Foto: Publicitātes foto
No 11. līdz 17. jūnijam Rīgā norisināsies pirmais starptautiskais Rīgas Performances festivāls "Starptelpa". To rīko Mākslinieku rezidences centrs "MĀ Telpa" un Kaņepes Kultūras centrs sadarbībā ar RISEBA arhitektūras un mediju centrs H206. Festivālā notiks meistarklases, performances un izglītojošas lekcijas; tajā piedalīsies vairāk nekā 30 mākslinieki no 18 valstīm. Plānots, ka turpmāk šāds festivāls notiks ikgadēji, portālu "Delfi" informē rīkotāji.

Kā vēsta rīkotāji pārstāve Sanita Rībena, Rīgas Performances festivāls "Starptelpa" ir loģisks turpinājums pamazām, bet noteikti augošajai performances mākslas tradīcijas attīstībai Latvijā. Pagājušais gads bija īpaši auglīgs – "MĀ Telpa" pirmo reizi Latvijā uzsāka veidot Performances mākslas kursu un tā absolventu darbi būs redzami šī gada festivālā. Savukārt Kaņepes Kultūras centrs pērngad veidoja Rīgas Performances dienas, vairākas tur aizsāktās sadarbības ir augušas un uzplauks šogad festivālā.

"Latvijā performances māksla attīstījusies nevienmērīgi, tādēļ maz zināma," stāsta viena no festivāla organizatorēm Simona Orinska, "Performancē viens no svarīgākajiem aspektiem ir interaktivitāte un dzīvs process, kur bieži skatītājs nav pasīvs, bet gan aktīvs dalībnieks. Mākslinieki piedāvā kontaktu, sadarbību, aicina uz atklātu un patiesu dialogu, aicinot saprast, ka katrs esam atbildīgs par savu rīcību un varam ietekmēt notiekošo. Rīgas Performances festivāls ļaus plašāk iepazīt mākslas veidu, kas ir viens no zināmākajiem un izplatītākajiem pasaulē kopš 60.gadiem līdz pat šodienai."

Rīgas Performances festivāls "Starptelpa" pētīs tādas tēmas kā ķermenis un tā procesi, psihes un ķermeņa attiecības, feministiskā diskursa jautājumi, vardarbība mūsdienu pasaulē, mākslas un terapijas mijattiecība. Festivālā piedalīsies vairāk nekā 30 mākslinieki no Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Spānijas, Čehijas, Polijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Itālijas, Nīderlandes, Vācijas, Austrijas, Lielbritānijas, Bulgārijas, ASV un Latvijas. Festivāla ietvaros būs iespēja piedalīties meistarklasēs, skatīties performances vai arī tajās piedalīties, kā arī ikvienam būs iespēja apmeklēt performances mākslai veltītas izglītojošas lekcijas.

No 11. līdz 15. jūnijam notiks festivāla meistarklases. Kaņepes Kultūras centrā būs vairākas meistarklases jauniešiem un pedagogiem, savukārt Mākslinieku rezidences centrā "MĀ Telpa" un RISEBA arhitektūras un mediju centrā H206 notiks meistarklases pieaugušajiem.

Kaņepes Kultūras centrā meistarklases jauniešiem un pedagogiem notiks no 13. līdz 17. maijam; ar performances mākslas paņēmieniem tajās tiks pētīta festivāla tēma "starptelpa". Jauniešu meistarklases vadīs performances mākslā un pedagoģijā pieredzējuši pasniedzēji - Harolds Hejazi no Kanādas un Heidi Hornáčková no Čehijas. Pedagogu meistarklases vadīs pašmāju performances un pedagoģijas praktiķes Sanita Duka un Ilze Mazpane.

"Šoreiz meistarklašu auditorijas izvēle ir tieša un priekpilna atbilde jaunajam Valsts izglītības standartam, kurā pirmo reizi paredzēta arī drāmas prasmju apguve, tai skaitā iepazīties ar performances mākslu," uzsver Ilze Mazpane.

Meistarklašu rezultātus – pašu dalībnieku interpretācijas par tēmu "starptelpa" – būs iespējams vērot svētdien, 17. jūnijā, Kaņepes kultūras centrā un tā apkaimē no pulksten 14.00 līdz 17.00. Dalībnieku grupas šīm meistarklasēm ir jau nokomplektētas.

11. un 12. jūnijā Mākslinieku rezidences centrā "MĀ Telpa" Karolinas Lundblādas (Carolina Lundblad, Zviedrija) vadībā notiks meistarklase "Butō deja performances mākslā".

14. jūnijā Larisas Bauges (Larysa Bauge, Nīderlande) vadībā RISEBA H2O6 trelpās notiks meistarklase "Black Sheep Don't Lie", savukārt 15. jūnijā tajās pašās telpās DUO (Norvēģija) vadīs atvērto nodarbību ikvienam interesentam. Šīm abām meistarklasēm vēl ir iespēja pieteikties, rakstot uz e-pastu maatelpa@gmail.com līdz 10. jūnijam.

No 13. līdz 17. jūnijam visās festivāla norises vietās – Mākslinieku rezidences centrā "MĀ Telpa", Kaņepes Kultūras centrā un RISEBA arhitektūras un mediju centrā H206 – notiks dažādu mākslinieku performances.

"Performanču spektrs būs ļoti dažāds," stāsta Simona Orinska, "Būs performances, kas notiks tikai individuāliem skatītājiem, būs performances – lekcijas, performances – izrādes, performances – instalācijas, multimediālas performances." Performanču ietvaros mākslinieki strādās ar dažādiem materiāliem, piemēram, ģipsi, dabas materiāliem, atkritumiem, dzijas pavedieniem.

Plašāka informācija par meistarklasēm un performancēm lasāma festivāla "Starptelpa" mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!