Foto: Margarita Germane
No 2. līdz 6. jūnijam starptautiskā festivāla "Laiks dejot" ietvaros Rīgā norisināsies Latvijas laikmetīgās dejas izrāžu platforma. Tā ir pirmā šāda veida skate, kurā intensīvā programmā vietējiem un ārvalstu interesentiem būs iespēja iepazīt Latvijas laikmetīgās dejas daudzveidību, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Kopumā skatē tiks rādītas desmit no 2014. līdz 2018. gadam tapušas izrādes, pieci darbi, kas vēl ir izstrādes procesā, kā arī Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) jauno horeogrāfu darbi. Latvijas laikmetīgās dejas izrāžu platformu apmeklēs vairāki desmiti ārvalstu un vietējo producentu, kuratoru, festivālu rīkotāju un rezidenču māju direktoru, kas iepazīs Latvijas horeogrāfu mākslinieciskās intereses un rokrakstu daudzveidību. Skate ir nebijusi iespēja arī Latvijas laikmetīgās dejas interesentiem vienkopus noskatīties tik plašu vietējo mākslinieku izrāžu izlasi.

Horeogrāfes un izpildītājas Agates Bankavas solo darbs "Membra" ir kā poēma par cilvēka un likteņa attiecībām: "Atspulgs, miesa, līnija. Kas ir nolemts un kas izlemts?" Izrāde tiks rādīta sestdien, 2. jūnijā, pulksten 17.00 Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā "Zirgu pasts".

2. jūnijā pulksten 18.00 turpat, "Zirgu pastā", būs skatāma Evas Kronbergas izrāde "Ananda", kas ir sešu dejotāju rituāls caur fizisku spēku, emocionālu draudzību un dzīvniecisku iekāri. Izrāde tapusi 2015. gadā, pēc trīs gadiem to atjaunojot, horeogrāfe vēlas pētīt viņas un dejotāju pieaugušās pieredzes ietekmi uz izrādi.

Interaktīvā izrāde bērniem "Eksperiments ar apskāvienu" (horeogrāfi – Alise Putniņa, Katrīna Albuže un Modris Opelts, režisore – Antra Austriņa-Seņkāne) ir kā jautra rotaļa, kurā izrādes dalībnieki kopā ar skatītājiem meklē ceļu uz apskāvienu. Izrādē caur kustību tiek izdzīvoti dažādi attiecību varianti, kuros visas darbojošās personas grib veidot kontaktu, taču nespēj atrast kopīgu valodu. Lai apskautos, ir vajadzīgi vismaz divi cilvēki, bet ko darīt, ja ir trīs? Izrāde skatāma svētdien, 3. jūnijā, pulksten 11.00 Eduarda Smiļga Teātra muzejā.

Turpat, Teātra muzejā, 3. jūnijā pulksten 13.00 skatāms solo trijatā "Viņa dejo", kas ir trīs sieviešu spēle par kustības nozīmes tēmu. Horeogrāfe Santa Grīnfelde, scenogrāfe Krista Briģe un dejas kritiķe Inta Balode tiekas vienā telpā un ampelējas ar kinētiskiem, vizuāliem, verbāliem, dramatiskiem un sentimentāliem kustības aspektiem. Izrāde īpaši pievēršas ne tikai kustībai, bet arī tās vērošanai un uztverei: "Caur cik bieziem subjektivitātes krūmiem lūram, kāpēc lūram, un kur tur bauda?"

3. jūnijā pulksten 17. 00 Teātra muzejā skatāmajā izrādē "I am a Really Shy Person" horeogrāfe un izpildītāja Kristīne Brīniņa atveido fiktīvu notikumu – viņas un latviešu diriģenta Andra Nelsona nejaušu tikšanos Bostonā. Ar šīs fantāzijas palīdzību Kristīne izrādē stāsta par skatuves mākslinieka un diriģenta līdzībām, kur skatītājs ieņem orķestra lomu.

Svētdien, 3. jūnijā, pulksten 20.00 "Zirgu pastā" būs skatāma Olgas Žitluhinas izrāde "Ārā". Tā veidota, iedvesmojoties no Henrika Ibsena lugas "Brands" tematikas. Četrpadsmit dejotāju un grupas "Dzelzs vilks" mūziķu Jura Kaukuļa un Kaspara Tobja radītā spēcīgā enerģija, kā arī Ginta Gabrāna maģiskā scenogrāfija padara šo izrādi par neaizmirstamu skatuves mākslas piedzīvojumu. Izrāde saņēmusi divas "Spēlmaņu nakts" balvas (Gada sasniegums laikmetīgajā dejā un Gada scenogrāfs).

Izrādē "24h miega" Kristīne Brīniņa pēta dažādus miega stāvokļus kā iespējamo patvērumu no realitātes radītajām bailēm. Skatītāji ir aicināti pavadīt 24 minūtes miega ainavā un ļauties iztēlei par šīs mikropasaules sākumu un beigām. Izrāde skatāma pirmdien, 4. jūnijā, pulksten 12.45 peldošajā galerijā "Noass".

4. jūnijā pulksten 12.00 galerijā "Noass" skatāma arī Agates Bankavas izrāde "Fafabulala", kas vēsta par triju komunikāciju un atgādina, ka nav vienas patiesības. Savukārt pulksten 20.00 turpat "Noasā" Rūtas Pūces un Annas Novikovas izrāde "Divotne" pievērsīsies sievietes identitātes jautājumiem pēc bērna piedzimšanas: "Kļūst grūti izšķirt, kas īsti es esmu patiesībā. Mamma es noteikti esmu, jo man ir bērns. Bet es esmu arī kaut kas, kas nav mamma, es esmu arī nemāte."

Skatē iekļauta arī horeogrāfa Krišjāņa Santa un lietuviešu dejas mākslinieces Ievas Gaurilčikaites performatīvā instalācijā "Uzdzist", kuru apmeklēt varēs 5. un 6. jūnijā no pulksten 18.00 līdz 21.00 Tallinas ielas radošajā kvartālā. Instalācijā katrs apmeklētājs tiek aicināts veikt individuālas izvēles un veidot savu pieredzi, piedaloties personīgā ceļojumā uz vietu, kurā dzimšana un nāve ir viens ar gaistošu līniju nodalīts notikums.

Latvijas laikmetīgās dejas izrāžu platformā būs skatāmi arī darbi, kas vēl ir tapšanas procesā. Sestdien, 2. jūnijā, pulksten 20.00 peldošajā galerijā "Noass" tiks rādīti dueti: Agates Bankavas un Andra Kačanovska "Future Freak", kā arī Evas Kronbergas un Jāņa Putniņa "Let's Do Duo".

Savukārt svētdien, 3. jūnijā, plkst. 16.00 Eduarda Smiļģa Teātra muzejā būs skatāmi solo darbi: Ilzes Zīriņas "Klusais gids", Dmitrija Gaitjukeviča "Nr. 12" un Elīnas Lutces "Brīvais laiks". Vakara programmu papildinās LKA studentes Alises Bokalderes izrāde "Manu acu tulkojums". LKA Laikmetīgās dejas mākslas programmas studentu darbi – Janas Jacukas "Faux pas" un Lauras Gorodko "Y" – būs skatāmi arī pirmdien, 4. jūnijā, pulksten 18.00 "Zirgu pastā".

Līdzās Latvijas platformas izrādēm festivālā "Laiks dejot" 5. un 6. jūnijā būs skatāmas četras laikmetīgās dejas viesizrādes no Lietuvas, Igaunijas un Somijas – valstīm, kas tāpat kā Latvija šogad svin savu simtgadi. Lietuvas laikmetīgās dejas pamatlicējs teātris "Aura" Rīgā viesosies ar lielformāta izrādi "Godos". Igauņu horeogrāfs, dejotājs un mūziķis Karls Sakss festivālā piedāvās solo darbu "Stāvoklis un dizains". Festivālā piedalīsies arī horeogrāfu duets "Roosna & Flak" – Kūli Rosna (Igaunija) un Kenets Flaks (Norvēģija) – ar izrādi "Pirmkustinātājs" un dejas apvienība "Gruppen Fyra" (Somija) ar izrādi "Garie vadi".

Kā ierasts, festivāla programmu papildinās ārvalstu pasniedzēju meistarklases un dejas improvizācijas nakts jam session.

Plašāka informācija festivāla "Laiks dejot" mājaslapā.

Biļetes uz izrādēm nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā. Ja biļetes nebūs izpirktas iepriekšpārdošanā, tās varēs iegādāties pirms izrādes norises vietā. Biļetes uz instalāciju "Uzdzist" tirgo "Dirty Deal Teatro".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!