Foto: Shutterstock
2018. gada 21. maijā mūžībā aizgājis mākslinieks, karikatūru meistars Imants Melgailis, portālu “Delfi” informēja Latvijas Mākslinieku savienība.

Melgailis māksliniecisko izglītību bija ieguvis pašmācības ceļā, karikatūras žanram pievērsies 20. gs. 40.gadu sākumā, bet pirmās karikatūras sāka publicēt par sporta tēmu žurnālā "Fiziskā Kultūra" 1952 gadā.

Izstādēs viņš piedalījies kopš 1960. gada, bet Latvijas Mākslinieku savienības biedrs bija no 1964. gada, bijis arī Karikatūristu sekcijas priekšsēdētājs (1977-1987).

"Latvijas 20. gs. 2. puses prese gandrīz nav iedomāja bez Imanta Melgaiļa karikatūrām, kurās dzīves komiskās situācijas un dažādie personāži tika parādīti ar māksliniecisku ironiju tēlu stilizācijā, ko bagātināja ar psiholoģiski piesātinātiem zemtekstiem. Mākslinieks pārsvarā karikatūras veidojis tušas zīmējuma tehnikā, bet dažkārt melnbaltos zīmējumus papildinājis ar akvareļa krāsām. Visvairāk viņa karikatūras tika publicētas žurnālā "Dadzis", kurā viņš darbojies no tā izveides brīža," raksta Latvijas Mākslinieku savienības pārstāvji.

Jāatzīmē, ka līdzās Latvijas presei, viņa karikatūras tika publicētas arī ārzemju satīras žurnālos: "Eulenspigel", "Dikobraz", "Stikel", "Szpilki". Nozīmīgi, kā raksta Latvijas Mākslinieku savienība, ka Imants Melgailis kopā ar Uģi Mežavilku vēlējās parādīt karikatūru kā būtisku mākslas žanru un sarīkoja pirmo karikatūru izstādi, Mākslinieku namā, 1961.gadā.

Līdzās karikatūrām presē, no 20. gs. 60. gadu sākuma mākslinieks darbojies arī grāmatu grafikā, ilustrējis daiļliteratūras un mācību grāmatas, bet 70. gados ar humoristiski un ironiski satīrisku ievirzi pievērsies mālā veidotai sīkplastikai, kas Latvijas mākslā ir īpaši rets žanrs.

Imants Melgailis kopš 20. gs.70.gadu beigām publicējis arī rakstus par karikatūru, kā arī satīriska žanra rakstus žurnālos "Liesma" un "Dadzis", un vēlāk radošo daiļradi bagātinājis arī ar fotogrāfijām.

Latvijas Mākslinieku savienība izsaka dziļu līdzjūtību Imanta Melgaiļa tuviniekiem, draugiem un kolēģiem. Atvadīšanās no mākslinieka notiks 26.maijā plkst.12.00, I Meža kapu kapličā, Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!