Foto: F64/LETA/Publicitātes foto

Sestdien, naktī no 19. uz 20. maiju, visā Latvijā jau 14. reizi norisināsies starptautiskā Muzeju nakts, kuras tēma Latvijas simtgades zīmē šogad ir "Šūpulis", uzsverot ģimenes nozīmi valsts dibināšanā un pastāvēšanā.

Piedāvājam 10 idejas, kā pavadīt Muzeju nakti Rīgā, savukārt ar pilnu pasākumu programmu gan galvaspilsētā, gan citviet Latvijā iespējams iepazīties akcijas mājaslapā.

Gadsimtu sašūpošana Farmācijas muzejā

Foto: LETA

Farmācijas muzejā (Riharda Vāgnera ielā 13) Muzeju nakts ietvaros notiks pasākumu komplekss "Sašūposim gadsimtus".

No pulksten 19.00 līdz 01.00 :

"Gadsimtu šūpulis" – varēs uzzināt, kas neparasts aptiekās un farmācijā noticis gadsimtu gaitā;
"Sirds šūpulis" – vēlējumi Latvijas valsts simtgadē;
"Zinātnes šūpulis" – alķīmiķu sasniegumu vērošana viņu pašu laboratorijā;
"Cilvēces šūpulis" – pirts tradīciju izzināšana (sadarbībā ar pirts meistariem Vilni Lejnieku un Ivitu Pičukani);
"Pārmaiņu šūpulis" – kā notika bērnu pārtīšana agrāk un, kā tas notiek tagad (Sadarbībā ar Latvijas Universitātes Paula Stradiņa medicīnas koledžu);
"Atpūtas šūpulis" – pauzi ar gardu, uz uguns vārītu zāļu tēju.

Paralēli gadsimtu sašūpošanai no pulksten 19.30 līdz 20.00, no pulksten 20.30 līdz 21.00, no pulksten 21.30 līdz 22.00 un no pulksten 22.30 līdz 23.00 notiks arī pasākums "Kultūras šūpulis" – Gētes Fausta dzīves gudrības.

Alus brūvēšanas tradīcijas un koncerti Sarkandaugavā

Foto: LETA

"Aldara alus" darbnīcā (Tvaika ielā 44) notiks alus brūvēšanas mākslas apzināšana un dažādas aktivitātes par un ap šo latviešiem tik tuvo dzērienu.

No pulksten 16.00 līdz 21.00 – alus brūvēšanas ceļa iepazīšana:
aklās degustācijas;
ekskursija ražotnē, "Aldara" alus darbnīcā un bunkurā;
prāta spēles;
fotostūris.

Pulksten 19.00: Grupas "Double Faced Eals" koncerts;

Pulksten 21.00: Grupas "Labvēlīgais tips" koncerts.

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra muzejs

Foto: LETA

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra muzejā (Tvaika ielā 2) notiks pasākums "No Citadeles cietuma uz Aleksandra Augstumiem", kura ietvaros gan muzejā un vecā kluba zālē, gan visā teritorijā notiks izstādes, ekskursijas un dažādas aktivitātes.

Pulksten 18.00: ekspozīcijas "Oto Vilhelms fon Hūns – izcila personība pie RPNC šūpuļa" atklāšana. Autores: RPNC sabiedrisko attiecību vadītāja Silva Bendrāte, LU Latvijas vēstures institūta un LNA Latvijas Valsts vēstures arhīva vadošā pētniece Mārīte Jakovļeva, māksliniece Ieva Stūre;
No pulksten 18.00: Pastāvīgā RPNC vēstures un mākslas ekspozīcija;
Pulksten 18.40: Ekskursija RPNC teritorijā "Trīs gadsimti aiz slimnīcas mūra". Vada: RPNC sabiedrisko attiecību vadītāja Silva Bendrāte;
Pulksten 19.40: Mākslas izstādes "Cerību šūpulis sašķeltai dvēselei" atklāšana;
Pulksten 20.10: Tematisks ekskurss "RPNC pirmās simtgades direktori. 1824. – 1924." Lektore: RPNC sabiedrisko attiecību vadītāja Silva Bendrāte;
Pulksten 20.40: Tematisks ekskurss "Oto Hūna medicīniski – sadzīviskie vērojumi par Rīgu un rīdziniekiem 18. gadsimta beigās un 19. gadsimta sākumā." Lektore: LU LVI un LVVA vadošā pētniece Mārīte Jakovļeva;
Pulksten 22.30: Aktivitātes RPNC vēstures un kultūras telpā tiek slēgtas.

'Pirmie simts' Latvijas Fotogrāfijas muzejā

Foto: LETA

Latvijas Fotogrāfijas muzejā (Mārstaļu ielā 8, ieeja no Alksnāju ielas) notiks pasākumu kopums "Pirmie simts", kuru laikā varēs iepazīties ar piemirstām foto radīšanas metodēm, ielūkoties fotomuzeja krājumā, iemēģināt roku radošajās darbnīcās un iemūžināt savu portretu improvizētā foto salonā.

No pulksten 19.00 līdz 01.00: Fotolaboratorijas priekšmetu demonstrējums un pamatiemaņu iegūšana filmiņu tīšanā;
No pulksten 21.00 līdz 01.00: Diapozitīvu vakars;
No pulksten 19.00 līdz 01.00: Stereoskopa darbības principu iepazīšana;
No pulksten 19.00 līdz 21.00, no pulksten 19.20 līdz 19.40, no pulksten 20.00 līdz 20.20 un no 20.40 līdz 21.00: "Aiz Fotomuzeja krājuma durvīm";
No pulksten 19.00 līdz 01.00 : Radošās darbnīcas – kolāžas un kolorēšana;
No pulksten 19.00 līdz 01.00: Orientēšanās spēle "Muzeju salas";
No pulksten 20.00 līdz 21.00: Muzeja viesis – Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja foto restaurators Kristaps Latvis: Fotogrāfijas vēsture, uzbūve, saglabāšana un restaurācija.
Pulksten 19.00 līdz 01.00: Fotografēšanās improvizētā foto salonā pie fotogrāfa Artūra Kapšas, iespēja izdrukāt fotogrāfiju uz vietas (maksas pakalpojums).

'Senās ārstniecības šūpulis' Medicīnas vēstures muzejā

Foto: LETA

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā (Antonijas ielā 1) Muzeju naktī apskatei būs atvērti divi stāvi – etnomedicīnas un viduslaiku ekspozīcija.

No pulksten 19.00 līdz 24.00:

Senās ārstniecības šūpulis – etnomedicīnas ekspozīcija, kur apskatāmi unikāli ap 5000 gadu veci trepanēti galvaskausi;
Apmeklētājiem atvērta muzeja mācību telpa ar unikālu eksponātu – stikla cilvēku, kas gatavots 20. gadsimta sākumā Drēzdenē un izmantots anatomijas apguvei;
Mākslinieka Jāņa Anmaņa radošā darbnīca izstādē "Ar Dieva zīmi plaukstā";
Izstāde "Depresija: no pagātnes līdz mūsdienām";
Valsts Darba inspekcija apmeklētājus informēs par biežākajām traumām darba vietās.

Radošā Muzeju nakts kopā ar Mākslinieku savienību

Foto: Publicitātes foto

19. maijā no pulksten 19.00 līdz 23.00 biedrība “Latvijas Mākslinieku savienība” (Latvijas Mākslinieku savienības muzeja filiālēs apmeklēt mākslas piepildītu pasākumu “Mākslas laiks”.

LMS muzejā 11.novembra krastmalā 35, Muzeju naktī apmeklētāji varēs piedalīties litogrāfijas radošajā darbnīcā mākslinieka Imanta Krepica vadībā, apskatīt gleznotāja Jāņa Purcena personālizstādi “Celiņš” un pulksten 21.00 piedalīties mākslinieka meistardarbnīcā, kā arī iepazīt LMS muzeja glezniecības kolekciju un ekspozīcijas - "Šķiedras kristalizācija" (tekstilmāksla), "Ruskij ļes" (koktēlniecība), "Vasarassvētki" (glezniecība), "Miza" (ādas plastikas māksla), kurās pārstāvētas spilgtas personības – Leo Svemps, Boriss Bērziņš, Jānis Pauļuks, Gunārs Krollis, Lea Davidova-Medene, Rūdolfs Heimrāts, Silvija Šmidhena un citi autori – novatorisku ideju realizētāji mākslā.

Savukārt LMS radošajā kvartālā “Kombināts Māksla” Gaujas ielā 1, 3, 5, 9, Rīgā, Muzeju nakts apmeklētājiem tiks piedāvātas glezniecības, scenogrāfijas, tēlniecības, keramikas, grafiti mākslas ekspozīcijas, mākslinieku Tita Riņķa, Didža Alberga un Alekša Ivanova performance, mākslinieces Ilgneses Avotiņas grafikas radošā darbnīca un mūziķu apvienības “Brasa Jam” meistarklase. Muzeju nakts laikā būs atvērtas arī “Dirty Deal Audio” Rīgas studijas durvis, kur interesenti varēs vērot un, iespējams, pievienoties kabatas izmēra bungmašīnu improvizācijas sesijai (19.00-21.00).

Tāpat ar īpašu programmu Muzeju naktī šogad piedalās arī LMS filiāle Zvārtavas pilī.

Muzeju nakts apmeklētāji visās LMS muzeja filiālēs varēs piedalīties spēlē “Iepazīsti LMS muzeju”, atrodot muzejā Latvijas mākslā nozīmīgus mākslas darbus. Spēles dalībniekiem tiks piešķirtas balvas.

Iespēja iekļūt senos klostera pagrabos Vecrīgā

Foto: F64

19. maijā pulksten 19.00 savas durvis visiem interesentiem vērs vaļā Svētās Ģimenes Mājas Sakrālo lietu muzejs Vecrīgā, Klostera ielā 5. Senajos klostera pagrabos varēs apskatīt daudzus sakrālus priekšmetus, pat svēto relikvijas. Tāpat ir izveidota izstāde priestera Aleksandra Meņa piemiņai un Elitas Ābeles sakrālo zīmējumu galerija.

Sv. Marijas Magdalenas baznīcā būs iespēja iepazīt ne tikai baznīcas vēsturi, bet arī nokāpt senā kriptā un apskatīt divus skaistus baznīcas torņus, no tiem zvanu tornis ir nesen atjaunots. No zvanu torņa skatu platformas paveras majestātiska Vecrīgas panorāma.

Visus interesentus sagaidīs brīvprātīgie gidi, kuri būs gatavi pastāstīt interesantu informāciju par piedāvātajiem apskates objektiem. Pie baznīcas priesteriem būs iespēja saņemt Izlīgšanas sakramentu.

‘Rīgas ceriņi’, ‘Džokonda’ un ‘Burve’ – retro smaržu kolekcija

Foto: Publicitātes attēls

19. maijā Muzeju nakts laikā uzņēmuma A/S “Dzintars” firmas veikalā Rīgā, Marijas ielā 1 būs iespēja bez maksas apmeklēt retro smaržu ekspozīciju, kurā apskatāmi “Dzintara” ražotie produkti sākot no 1940. gada.

Par godu Latvijas simtgadei uzņēmums atvēris muzeja filiāli. Zīmola vēsture un tā ražotā, dažādos laikmetos, produkcija arī turpmāk būs apskatāma pašā Rīgas sirdī - Marijas ielā 1. Ekspozīcijā iekļauti vairāki reti eksponāti, piemēram leģendārās 1952. gada smaržas „Rīgas ceriņi” un odekolons „Vīnogas”, kas saglabājušās sākotnējā stāvoklī, 20. gadsimta 70. gadu populārākās smaržas „Džokonda” un „Burve”, kā arī citi zināmi “Dzintara” produkti.

Muzeju naktī, eskpozīcija būs atvērta bezmaksas apmeklējumiem no pulksten 10.00 līdz 22.00. Arī turpmāk ekspozīciju varēs bez maksas apskatīt veikala darba laikā.

No laikmetīgas instalācijas līdz orientēšanās spēlei Žaņa Lipkes memoriālā

Foto: LETA

Žaņa Lipkes memoriāls šā gada Muzeju naktī piedāvā plašu pasākumu programmu, kurai paralēli visas dienas garumā muzeja pagrabstāvā būs apskatāma Aleksandras Beļcovas darbu izstāde “Zīmējumi no Rīgas geto”:

No pulksten 14.00 līdz 21.00 – Orientēšanās spēle Ķīpsalā ar ceļvedi: “Desmit soļos no civilizācijas šūpuļa līdz automašīnu kapsētai”. Lai atbildētu uz jautājumiem, nāksies apceļot salu – kājām vai domās.

No pulksten 15.00 līdz 0.00 Voldemāra Johansona videoinstalācija “Slāpes” un Jēkaba Nīmaņa skaņu ainava ar šūpošanos guļamtīklos “Trīsreiz jūra pārplūdīs. Cilvēces šūpulis un pasaules gali ūdenī”.

No pulksten 16.00 līdz 20.00 Radošās darbnīcas bērniem “Laiva – zvejnieku šūpulis”. Mācīsimies jūras valodu un liksim lietā bērnības laikā izmēģinātās laivu un kuģīšu gatavošanas metodes.
No pulksten 16.00 līdz 18.00 Jūras mezglu darbnīca kopā ar kapteini Māri Gaili.
No pulksten 17.00 līdz 19.00 Bērnu zīmējuma konkursa “Vai peļķe ir okeāna šūpulis? Vai jūra ir upes gals?” pēdējo darbu iesniegšana un pop-up izstāde. Darbus var iesniegt līdz 19. maija 17.00, atnesot uz muzeju vai iesūtot uz info@lipke.lv.

Bezmaksas Leļļu teātra izrādes Muzeju naktī

19. maijā no pulksten 19.00 Muzeju nakts apmeklētājiem savas durvis vērs arī Latvijas Leļļu teātris, piedāvājot pasākuma programmu “Nebeidzamais radīšanas prieks”. Īpašie Muzeju nakts 2018 viesi Latvijas Leļļu teātrī būs Teātra kompānijas „HUPS! Crew” mākslinieki no Budapeštas ar izrādi “Jam”, kuru viesošanos Latvijā nodrošinājusi Ungārijas vēstniecība.

Izrāde „Jam” notiek bez vārdiem, skatītāju uzmanību piesaistot ar dzīvo mūziku un leļļu etīdēm dažādās tehnikās. Stundu garajā izrādē darbojas dažādi tēli – objektiem atdzīvojoties, skatītājiem būs iespēja atpazīt pašiem savus dzīvesstāstus. Izrādi ieteicams skatīties ikvienam vecumā no 5 līdz 100 gadiem… Teātra kompānijas „HUPS! Crew” mākslinieki ir Budapeštas leļļu teātra un Kolibri teātra aktieri, savulaik absolvējuši Teātra un filmu mākslas universitāti, kur apguvuši pamatiemaņas aktiermākslā un dažādas leļļu teātra tehnikas – objektu animāciju, cimdu leļļu vadīšanu, ēnu teātri, marionešu un bunraku (Japānas) leļļu vadīšanu. Vakara gaitā notiks divas izrādes – pulksten 20.00 un 22.00. Bezmaksas ieejas kartes būs iespējams saņemt teātra info centrā stundu pirms izrādes sākuma.

Kā otrs unikālais notikums skatītājiem tiks piedāvāts Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mākslas 3. kursa studentu kursa darbs “Grāfs Monte Kristo 30 minūtēs”. Vai iespējams Aleksandra Dimā pasaules slaveno, “iespaidīgo” romānu izstāstīt 30 minūtēs uz teātra skatuves? Nepazaudējot tā saturu, jēgu, sižetu, mākslinieciskās kvalitātes? Izrāde “Grāfs Monte Kristo 30 minūtēs” ir Latvijas Kultūras akadēmijas topošo leļļu aktieru asprātīgs, objektu (rūpnieciskas lelles) teātra estētikā veidots radošais eksperiments, kurš savu pirmizrādi piedzīvos 19. maijā pēc pulksten 21.00 Latvijas Leļļu teātra Muzeju nakts programmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!