Foto: LETA
Latvijas Nacionālā teātra vadības nomaiņa nebūs revolūcija, bet gan evolūcija, kuras laikā tiks turpināti jau iesāktie un atklāti jauni darbi, pauda jaunais teātra valdes loceklis Jānis Vimba.

Viņš skaidroja, ka jau gadu noritējis darbs pie teātra nākamās sezonas, kuras laikā tiks atzīmēta arī tā simtgade. Pēc Vimbas domām, jau esošās programmas papildināšana vai mainīšana traucētu teātra darbu kopumā, līdz ar to, mākslinieciskās izmaiņas nav gaidāmas.

Taujāts par teātra līdzšinējo stāvokli, jaunais Nacionālā teātra vadītājs pauda pārliecību, ka tas pašlaik ir labākais Latvijā gan no finansiālā, gan arī mākslinieciskā aspekta. Taču, neraugoties uz to, Vimba plāno pārskatīt abus šos aspektus, lai saprastu, vai nepieciešams kaut ko uzlabot vēl veiksmīgākai teātra ilgtermiņa darbībai.

Līdz ar jaunajiem amata pienākumiem, Vimba nesaskata iespēju kā režisoram strādāt pie kāda iestudējuma, kā izņēmumu pieminot simtgades koncertu 18. novembrī, kura veidošanas pienākumus uzņēmies jau pirms gada.

Starp iesākto darbu turpināšanu jaunais vadītājs arī pieminēja Lielās zāles krēslu nomaiņu un teātra ēkas paplašināšanu Kronvalda bulvārī 2B. "Šovasar tiks mainīti Lielās zāles krēsli, un, iespējams, skatītāji tajos varēs sēdēt līdz ar nākamās sezonas pirmo jauniestudējumu. Arī paplašināšanās projekts ir attīstības pakāpē, jo teātrim ir nepieciešama jauna vidēja izmēra zāle," sacīja Vimba.

Kā ziņots, Kultūras ministrija (KM) par Latvijas Nacionālā teātra valdes locekli izraudzījusies aktieri un režisoru Jāni Vimbu, kurš amata pienākumus sāks pildīt 27. jūnijā, informēja KM sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

KM valsts sekretāre Dace Vilsone skaidroja, ka nominācijas komisija atzinīgi novērtēja Vimbas iegūto izglītību ekonomikā, kā arī to, ka šī izglītība likta lietā arī vairākās darba vietās gan valsts, gan privātajā sektorā. Tāpat nozīmīgs kritērijs bijis Vimbas kā aktiera un režisora gūtās zināšanas un prasmes Nacionālajā teātrī.

KM ierēdne norādīja, ka Vimba konkursā spējis piedāvāt arī spēcīgāko vīziju par teātra turpmākās piecgades darbību un attīstību.

Vimba ir Nacionālā teātra aktieris kopš 2007. gada, kā arī veidojis režijas darbus šajā pat teātrī kopš 2009.gada. Viņš arī vadījis teātra radošo grupu un izstrādājis māksliniecisko konceptu teātra dalībai akcijās "Baltā nakts" un "Muzeju nakts," kā arī piedalījies apbalvojuma "Spēlmaņu nakts" koprežijā. Vimba strādājis arī Finanšu ministrijā pie valsts budžeta izdevumu prognožu sagatavošanas un Pašvaldību lietu pārvaldē, piedaloties valsts teritoriālās reformas izstrādē.

Jaunais teātra vadītājs absolvējis Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas fakultāti, savukārt Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA) ieguvis bakalaura grādu mākslās. Šobrīd Vimba akadēmijā turpina maģistrantūras studijas teātra mākslā.

Konkursu uz Nacionālā teātra valdes locekļa amatu KM izsludināja 30. janvārī, bet saņemot četrus pieteikumus, ministrija sākotnējo 19.februāra termiņu pagarināja līdz 23. martam.

Līdzšinējais Latvijas Nacionālā teātra valdes loceklis Ojārs Rubenis, noslēdzot savu otro amata termiņu, no 2017. gada 15. decembra pilda teātra izpilddirektora amata pienākumus. Rubenis Nacionālo teātri vadīja no 2006.gada pavasara.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, Nacionālā teātra valdes locekļa amata mēnešalga pirms nodokļu nomaksas ir 3116 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!