Foto: Publicitātes attēls
No 21. maija galerijā "Istaba" būs aplūkojama Ausmas Auziņas personālizstāde "Iztēle ir īstenība". Izstāde ir stāsts par iztēles pasauli, uz kuru spēj aizvest piezīmju kladē nejauši uzvilkta strīpiņa, kleksis vai ieburzīts papīrs, portālu "Delfi" informē galerijas pārstāvji.

Izstādē būs skatāmi arī atsevišķi mākslinieces ilgtermiņa darbi, kas savā izpildījumā saglabā "skrīpojumiem" raksturīgo meditatīvu vieglumu. Darbu formā un saturā jaušams konceptuālisms, minimālisms, zināma abstrakcija, filozofija.

Ausma Auziņa, kura visu profesionālo mūžu strādājusi par mākslas pedagogu – kompozīcijas skolotāju, par sevi saka: "Pie molberta es nestrādāju. Vienkārši skricelēju, skrīpojos pa kaktiem". Braucot ceļojumos, sēžot sapulcēs, līdzās pierakstiem top zīmējumi.

"Zīmējumi visbiežāk sākas ar vienu līniju, nezinot kā tā turpināsies tālāk. Iztēle vienmēr bijis kas reāls Ausmas dzīvē jau kopš bērnības. Kopš vecāmamma bērnībā teikusi, ka katru vakaru istaba jāslauka, lai Laimiņai kājiņa neķeras... Kopš Pālē ar papu uz veikalu ejot pa ceļu, kas caur vītoliem vijas, ir bijis zināms, ka vītolos dzīvo rūķis. Tā teiksmainā sajūta Ausmā uzturās joprojām, kas viņai kā pieaugušam cilvēkam liek ik vakaru izslaucīt istabu un ejot gar vītoliem tomēr pašķielēt vai tur nepazibēs rūķa bārda vai mēteļa stūris…," raksta izstādes veidotāji.

Ausmas kā mākslas skolotājas pieeja ir izaugusi no atklāsmēm strādajot ar bērniem un arī studentiem: "Bērni, viņu "kāpēc", man ir mācījuši kā ar viņiem strādāt. Esmu sapratusi, ka svarīgi ir nevis kaut ko iemācīt kā neapstrīdamu redzamu izpausmi vai attēlošanas paņēmienu, bet mudināt viņus vērot, un ieraudzīt, atklāt, apcertēt redzēto. Iemācītais bremzē. Acs pateiks, ko rokai darīt. Formula – skatīties un redzēt, saprast un apcerēt, izteikt to vizuālā formā ir mākslas izglītības un jaunrades pamats. Galu galā jaunradītais mākslas darbs kļūst par jaunu realitāti, kas balstīta bērna, studenta vai mākslinieka pieredzē. Savukārt tā uztvere – "baudīšana" līdzinās jaunradei, papildina skatītāja iepriekšējās pieredzes ceļu."

Izstāde "Iztēle ir īstenība" galerijā "Istaba" būs apskatāma līdz 14. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!