Foto: Publicitātes foto. "Sinfonietta Rīga"

Noslēdzot divpadsmito koncertsezonu, kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" nāk klajā ar 2018. – 2019. gada sezonas radošās darbības plāniem. Daudzveidīgajā koncertprogrammā uzsvars likts uz sadarbību ar izciliem viessolistiem un diriģentiem, sniedzot koncertus Lielajā ģildē un reģionālajās koncertzālēs, kā arī koncertiem ārpus valsts robežām.

Svinot Latvijas valsts simtgadi, orķestris kopā ar izcilo latviešu akordeonisti Kseniju Sidorovu dosies koncertturnejā uz Zviedriju. Jau šovasar "Sinfonietta Rīga" piedalīsies vairākos nozīmīgos festivālos Latvijā un ārvalstīs, tai skaitā Rīgas festivālā un Senās mūzikas festivālā Latvijā, kā arī Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā notiekošajā "Baltijas jūras festivālā", kopā ar Tallinas kamerorķestri atskaņojot koncertprogrammu par godu Baltijas valstu jubilejām.

2018. gada 21. septembrī, sezonas atklāšanas koncertā "Sinfonietta Rīga" un tās mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē uz sadarbību aicinājis vienu no mūslaiku cildinātākajiem pianisma talantiem Jevgēņiju Sudbinu, atskaņojot Ludviga van Bēthovena majestātisko 5. klavierkoncertu. Savukārt novembrī, koncertprogrammā "Bēthovena astotā simfonija un Britena dubultkoncerts" pie orķestra diriģenta pults stāsies jaunākās paaudzes britu diriģents Džonatans Bermans.

Aizsākot 2019. gadu – koncerprogramma ar rosinošu nosaukumu "Dialogs ar Mocartu". Šajā koncertā divi Rīgas publikai pazīstami vārdi: ekstravagantā latviešu pianiste Diāna Ketlere un ievērojamais igauņu diriģents Olari Elts. Februārī uz Lielās ģildes skatuves klarnetists Guntis Kuzma kopā ar "Sinfonietta Rīga" mūziķiem vēlreiz atskaņos Latgales vēstniecības "Gors" piecu gadu jubilejas koncertā spoži interpretēto Sebastiana Fagerlunda Klarnetes koncertu, bet pirmatskaņojumu piedzīvos kārtējais "Sinfonietta Rīga" un Normunda Šnē latviešu mūzikas pasūtījums – Rutas Paideres kamersimfonija.

Nākamā gada pavasarī Rīgā atgriezīsies Amsterdamas Karaliskā "Concertgebouw" orķestra oboju grupas koncertmeistars Aleksejs Ogrinčuks. Koncertprogrammā "Mocarta simfonija un Haidna čellkoncerts" līdz ar senu orķestra draugu, somu diriģentu Juhu Kangasu klausītāji varēs novērtēt daudzsološā igauņu čellista Teodora Sinka sniegumu, bet sezonas izskaņā – ar Johannessa Brāmsa Otro klavierkoncertu publikas priekšā stāsies virtuozais argentīniešu pianists Nelsons Gerners.

Savukārt jau šā gada vasarā "Sinfonietta Rīga" Senās mūzikas festivālā tiksies ar krievu soprānu Jūliju Ļežņevu, kuru kritika nereti apvelta ar tādiem cildinošiem epitetiem, kā "paradīzes putns" un "eņģeliski daiļā balss". Rudens kamermūzikas festivālā "Sinfonietta Rīga" kopā ar smalko mūzikas interpretu no Austrijas – diriģentu un vijolnieku Tomasu Cētmairu atklās Bendžamina Britena Dubultkoncerta jauneklīgo sparu, bet festivālā "Eiropas Ziemassvētki" – divos koncertos – Rīgā un Rēzeknē – krāšņa koncertprogramma kopā ar nepārspējamo Mocarta daiļrades lietpratēju, soprānu Ingu Kalnu. Par ikgadēju "Eiropas Ziemassvētku" tradīciju kļuvis arī Johana Sebastiana Baha "Ziemassvētku oratorijas" atskaņojums Torņakalna baznīcā kopā ar Latvijas Radio kori diriģenta Kaspara Putniņa vadībā. Plašajā festivālu norišu kartē "Sinfonietta Rīga" atrodama arī 2019. gadā. Februārī – publikas iecienītajā festivālā "Saxophonia", bet marta sākumā – Latvijas Mūzikas akadēmijas mūsdienu mūzikas festivālā "Decibels".

Vēl šogad "Sinfonietta Rīga" atskaņos koncertprogrammas arī aiz Latvijas robežām. Valsts simtgades pasākumu programmā orķestris dosies koncertturnejā kopā ar izcilo latviešu akordeonisti Kseniju Sidorovu, sniedzot koncertus trijās Zviedrijas pilsētās – Malmē, Gēteborgā un Ērebro. Ungārijas galvaspilsētā notiekošajā mūsdienu mākslas forumā "Café Budapest" orķestris būs redzams uz prominentās Belas Bartoka Nacionālās koncertzāles skatuves, atskaņojot latviešu un igauņu komponistu skaņdarbus. "Baltijas jūras festivālā", kas ik gadu norisinās Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā, "Sinfonietta Rīga" un Tallinas kamerorķestris ar Normundu Šnē pie diriģenta pults sniegs koncertu par godu trīs Baltijas valstu jubilejām.

2018./2019. gada koncertsezonā orķestris turpina arī pērn iedibināto sarunu ciklu "Pēckoncerta sarunas", kuru tā pat kā līdz šim vadīs filozofs un žurnāla "Satori.lv" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins. Lielās ģildes Baltajā zālē notiks četri šī cikla pasākumi.

Biļetes "Sinfonietta Rīga" 13. sezonas rudens koncertiem, kā arī abonements četriem koncertiem tirdzniecībā pieejams no 11. maija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!