Foto: AP/Scanpix/LETA
Ņujorkā otrdien, 8. maijā, sākusies nelaiķa baņķiera Deivida Rokfellera mākslas darbu kolekcijas izsole un tajā Kloda Monē un Anrī Matisa darbi pārdoti par izsoļu rekordcenām, pavēstīja izsoļu nams "Christie's".

Monē "Nympheas en fleur", kas ir viens no franču impresionista ūdensrožu cikla darbiem, otrdienas vakarā pārdots par 84,69 miljoniem dolāru (71,35 miljoniem eiro).

Līdzšinējais Monē darbu izsoļu cenas rekords bija 81,4 miljoni dolāri, kas "Christie's" izsolē tika iegūti par gleznu "Meule" – vienu no Monē slavenā siena kaudžu cikla darbiem.

Otrdienas izsolē uzstādīts jauns izsoļu rekords Anrī Matisam, kura 1923. gada darbs "Odalisque couchee aux magnolias" tika pārdots par 80,75 miljoniem dolāru. Iepriekšējais Matisa darbu cenas rekords bija 49 miljoni dolāru.

Tomēr par visaugstāko cenu vakara izsolē tika pārdots Pablo Pikaso 1905. gada meistardarbs "Fillette a la corbeille fleurie", kas tika izsolīts par 115 miljoniem dolāru.

Ģertrūde un Leo Staini sākotnēji iegādājoties šo un divus citus Pikaso rozā perioda darbus, palīdzēja māksliniekam uzsākt viņa karjeru. Rokfelleri šo audeklu iegādājās 1968. gadā.

"Christie's" šajās dienās tirgo pērn 101 gada vecumā mirušā miljardiera un viņa dzīvesbiedres Pegijas kolekcijas 1600 darbus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!