Foto: Toms Harjo

16. maijā pulksten 19.00 peldošajā galerijā "Noass" (AB dambis 2, Rīga) notiks dzejnieku un mākslinieku grupas "Orbīta" multimediālās izstādes "No kā rodas dzeja?" atklāšana, portālu "Delfi" informē izstādes rīkotāji.

"Orbītas" dalībnieki – Artūrs Punte, Vladimirs Svetlovs, Sergejs Timofejevs un Aleksandrs Zapoļs – nolēmuši sameklēt saturīgas atbildes uz triviālo, dzejniekiem bieži uzdoto jautājumu – kā un no kurienes rodas poētiskie teksti.

"Vai tā ir mehāniska konstruēšana vai drīzāk savdabīga atklāsmju ķēde? Radīšanas entropija vai izjukšanas ritms? Kaut kas gaisā vai īpašs stāvoklis, kurā var ieiet un vēlāk to pamest?" šādus jautājumus uzdod dzejnieki. Četri dzejnieki devās patiesības meklējumos un nu atgriežas ar savām atbilžu versijām, kas iemantojušas četru instalāciju formu četrās peldošās galerijas "Noass" zālēs.

Mākslinieks un galerijas "Noass" vadītājs Dzintars Zilgalvis uzsver, ka "Noass" jau daudzus gadus uzmanīgi seko līdzi "Orbītas" aktivitātēm – multimediāliem darbiem, kas pārstāv neapdzīvoto zonu starp vārda un vizuālo mākslu: "Viņu instalācijas ir spēcīgi vizuālās mākslas darbi, bet autorus mēdz uztvert kā dzejniekus, kā tekstgrupu. Viņi ir piedalījušies Venēcijas biennāles satelītprogrammā, Cēsu mākslas festivālā, izstādījušies "Kumu" muzejā Igaunijā un dažādās grupu izstādēs Latvijā, un tomēr viņus vairāk novērtē neformālās kultūras pārstāvji, nevis institūcijas, kas, piemēram, veido muzeju kolekcijas..." Zilgalvis "Orbītu" salīdzina ar 80. gadu mākslinieku grupējumu NSRD: "Hardija Lediņa un Jura Boiko radošās aktivitātes savulaik arī vairāk novērtēja neformālās kultūras pārstāvji. Tikai mūsdienās Laikmetīgā mākslas centra centieni sistematizēt un popularizēt viņu daiļradi NSRD klasificēja kā ievērojamu Latvijās kultūras parādību. Man ir liela vēlēšanās, lai "Orbīta", šī nozīmīgā mākslinieku grupa, nepazustu no vizuālās mākslas dzīves, tāpēc ar lielu prieku gaidu izstādi. Šoreiz darbu autoriem ir jauns uzstādījums – ja parasti "Orbītas" instalācijas tiek veidotas kā grupas darbi, tad nu katrs mākslinieks izstrādājis atsevišķu koncepciju un veidojis savu instalāciju. Rezultātu lai novērtē skatītājs!"

"Orbīta" ir dzejnieku, fotogrāfu, mūziķu un multimediju mākslinieku apvienība, kas Latvijas kultūras dzīvē aktīvi piedalās jau kopš 1999. gada, veidojot performances un mākslas instalācijas, izdodot bilingvālu literatūru, rakstu krājumus, fotogrāmatas un arī pētniecisko literatūru. Līdz šim Orbīta uzstājusies ASV, kā arī daudzās Eiropas valstīs: Lielbritānijā, Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Somijā, ASV, Itālijā, Krievijā, Horvātijā, Slovākijā, Ukrainā, Serbijā u.c.

Apvienība piedalījusies un guvusi atzinību (nominācijas, apbalvojumus) vairākos Latvijas un starptautiskos konkursos un vizuālās mākslas dzīves notikumos: nominēta Purvīša balvai un Kurjohina balvai, izstādījusies Cēsu mākslas festivālā (2012, 2014, 2016), KUMU muzejā Tallinā (2014), festivālā "Survival Kit", Berlīnes dzejas festivālā, Berlīnes poētiskā video festivālā "Zebra" u.c. Šobrīd divus "Orbītas darbus var aplūkot Latvijas Nacionālajā muzejā – valsts simtgadei veltītajā izstādē "Pārnēsājamās ainavas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!