Foto: LETA

Latvijas valsts simtgades svinību programmā tiek plānoti vēl aptuveni 2000 dažādu pasākumu, kas ir valsts, pašvaldību, privātā sektora un iedzīvotāju iniciatīvas, valsts simtgades svētku programmai veltītajā preses konferencē sacīja kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

Viņa pauda, ka viens no sabiedrībā apspriestajiem jautājumiem saistībā ar valsts simtgades atzīmēšanu ir lielais svētku pasākumu skaits un to biežums, taču Kultūras ministrijas un Latvijas valsts simtgades biroja mērķis ir svētkos iesaistīt visu sabiedrību – tā iedalās dažādās mērķgrupās ar atšķirīgām interesēm, tādēļ nepieciešams plašs norišu kopums.

Melbārde norādīja, ka svētku organizatoriem nozīmīga ir arī diasporas latviešu iesaiste valsts simtgades svinībās, kas līdz šim izpaudusies kopienu teātros, pa Latviju ceļojošajā projektā "Stāstu sega" un citās iniciatīvās

Ministre arī piebilda, ka līdz šim par īpaši nozīmīgu uzskatāms jauniešu koncerta projekts "Liepāja izaicina", pēc kura jaunieši gatavi rīkot tādus pašus koncertus arī astoņās citās Latvijas pilsētās.

Kā vienus no nozīmīgākajiem līdzšinējiem simtgades svētku programmas sasniegumiem ministre pieminēja Nacionāla kino centra programmu "Latvijas filmas Latvijas simtgadei", kurā pirmizrādi piedzīvojušas jau septiņas no 16 filmām, kā arī Latvijas pārstāvju dalību Londonas grāmatu tirgū, kurā līdzās veiksmīgai literatūras nozares prezentēšanai, tika saņemtas arī "Starptautiskās izcilības balvas".

Tāpat valsts simtgades svinību programmas laikā uzņēmēju vidū ir interese par svētku piederības zīmi – līdz šim tās izmantošanai pieteikušies vairāk nekā 450 dažādu nozaru uzņēmumi.

Uzņēmuma "Kantar TNS" pārstāve Inta Priedola skaidroja, ka, saskaņā pagājušajā gadā veiktu aptauju, 81% iedzīvotāju apsver iespēju iesaistīties kādā no simtgades pasākumiem. Tāpat augsta ir valsts simtgades piederības zīmes atpazīstamība, kuru zina 72% iedzīvotāju.

No 81% aptaujātajiem vislielākā interese ir apmeklēt sociāli organizētos pasākumus, ko gatavi darīt 53% aptaujātie, bet 43% svinētāju plāno valsts simtgades pasākumus atzīmēt mājās, savas ģimenes lokā. Aptuveni desmitā daļa jeb 14% rosinās citus apmeklēt, izzināt un iesaistīties valsts simtgades pasākumos, kā arī 14% aptaujāto norādījuši, ka arī paši līdzdarbosies un palīdzēs pasākumu norisē. Savukārt 5% aptaujā norādījuši, ka īstenos paši savu publisku vai privātu valsts simtgadei veltītu iniciatīvu.

Aptaujā piedalījās 850 respondenti vecumā no 15 līdz 60 gadiem.

Kā ziņots, pagājušā gada 4.maijā ar akciju "Apskauj Latviju" un Baltā galdauta svētkiem tika atklātas Latvijas valsts simtgades svinības, kas norisināsies līdz 2021. gada maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!