Foto: Publicitātes foto
Ceturtdien, 2018. gada 10. maijā, pulksten 18.00, kultūras un izklaides programmā "Ars Rezumē" Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zāle "Arsenāls", Vecrīgā, Torņa ielā 1, un tekstgrupas "Orbīta" dalībnieki aicina uz dzejas performanci laikmetīgās mākslas izstādē "Nākotnes valsts", portālu "Delfi" informē LNMM pārstāvji.

Vakara gaitā “Orbītas” dzejnieki – Sergejs Timofejevs, Semjons Haņins un Vladimirs Svetlovs lasīs īpaši izvēlētus un atlasītus dzejoļus izstādei “Nākotnes valsts”, kas veltīta Latvijas simtgadei.

“Arsenāla” ekspozīcijā apmeklētāji var iepazīties ar divdesmit par nākotni reflektējošiem mākslas darbiem – gleznām, skulptūrām, instalācijām, videofilmām un animācijām, ko radījuši Latvijas mākslinieki, iztēlojoties, kāda varētu būt pasaule un Latvija tuvākā vai tālākā perspektīvā. Šajā vakarā nevis cilvēki, bet aplūkojamie darbi būs dzejnieku auditorija. Performance sniegs iespēju noraudzīties un klausīties no malas, piedzīvojot, kā dzeja satiekas, atsaucas un sarunājas ar vizuālo mākslu.

Valodas un nacionālās identitātes robežu izplūšana ir viens no aktuālākajiem jautājumiem, domājot par nākotni. Pasākuma tematika atsaucas uz izstādē “Nākotnes valsts” apskatāmu mākslinieka Leonarda Laganovska instalāciju, kas stāsta par glābšanu, uzsverot literatūras nozīmi izdzīvošanas ceļā. Līdzīgi kā citi projekta dalībnieki, autors runā par pagātni un šodienu, kas mūs ievedīs nākotnē. Laganovskis darbos ielicis arī sev svarīgo emigrācijas tēmu, akcentējot krievu inteliģences ieplūšanu citās kultūrās.

Tekstu grupa “Orbīta” ir Rīgas krievu dzejnieku, mākslinieku, mūziķu, fotogrāfu un mediju mākslinieku apvienība, kas aktīvi piedalās Latvijas kultūras dzīvē jau kopš 1999. gada, veidojot performances un mākslas instalācijas, kā arī izdodot bilingvālu literatūru, rakstu krājumus, foto grāmatas un pētniecisko literatūru. “Orbīta” gan nodarbojas ar Latvijas krievu dzejnieku popularizēšanu, gan atdzejo laikmetīgo latviešu dzeju krievu valodā, attīstot dinamisku un veiksmīgu sadarbību starp krievvalodīgajiem un latviešu dzejniekiem un māksliniekiem.

Līdz šim “Orbīta” uzstājusies daudzās Eiropas valstīs un ASV. Apvienība guvusi atzinību (nominācijas, apbalvojumus) vairākos Latvijas un starptautiskos konkursos: Literatūras gada balva, Purvīša balva, Dzejas dienu balva, “Zelta ābele”, MAP grāmatu dizaina balva, Kurjohina balva u.c.

Performance notiks krievu valodā.

Dalības maksa: 1,50 eiro. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Vietu skaits nav ierobežots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!