Foto: Ģirts Raģelis

3. maijā, kad tiks svinēta dzejnieka un domātāja Imanta Ziedoņa 85 gadu jubileju, Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" apbalvojuma "Laiks Ziedonim" cildināšanas ceremonijā jau piekto gadu tiks sveikts kāds no Latvijas jauniešiem kategorijā "Rabarbers". Uz laureāta titulu pretendē pieci jauniešu iedvesmotāji: Agnese Kramēna no Rīgas, Dina Liepa no Liepājas, jauniešu fonds "Upe" no Rīgas, Kristaps Kravalis no Rīgas un Iveta Jermolajeva no Cēsīm. Laureāts saņems tēlnieces Olgas Šilovas darināto statueti un naudas balvu 3000 eiro apmērā.

Apbalvojums bērnu un jauniešu nominācijā "Rabarbers" tiks pasniegts kādam, kurš rāda gaismu un parāda virzienu. Balstoties uz "Laiks Ziedonim" vērtībām, meklējām cilvēku, kurš rada jauniešos interesi, nostiprina stāju, iekur degsmi un rada jaunos rabarberus. Šī gada žūrijas vadītāja ir Ziedoņa muzeja pārstāve Maija Jaunzeme, kura darbojas kopā ar vizionāriem Ilgu Reiznieci, Jāni Skuteli, 2017. gada laureāti Janu Kolbinu, 2016. gada laureāts Andris Jenerts un 2015. gada laureātu Valteru Dakšu, Mārtiņu Martinsonu, Līga Rudzīte, kā arī Imanta Ziedoņa muzeja fonda vadītāju Daci Zariņu.

Nominācijas "Rabarbers" vizionāre Maija Jaunzeme: "Tas dod spēku redzēt, ka tepat starp mums ir tik spēcīgi cilvēki, kuri ar tādu prieku un individuālu pieeju nodod savas zināšanas tālāk. Viņi iedvesmo, māca darīt pašiem un dod padomu, ja nepieciešams. Nereti ir izaicinošas situācijas, bet spēki neizsīkst, un ar stāju tiek parādīts piemērs, kam jaunieši seko. Paldies bākām, kuras rāda un parāda gaismu!"

Imanta Ziedoņa fonds "Viegli" apbalvojumu "Laiks Ziedonim" izveidojis 2014. gadā, lai iedvesmotu, novērtētu un cildinātu jaunradi, kā arī dzejniekam Imantam Ziedonim svarīgās vērtības – izcilību, degsmi, sūtību, stāju, veiksmi un savpatību, kas jau piekto gadu tiek meklētas ikviena pretendenta personībās. Tā ir iespēja ikvienam pamanīt un izcelt kādu savu novadnieku, darba devēju, kolēģi vai aktīvu jaunieti.

Līdz šim apbalvojuma "Laiks Ziedonim" bērnu un jauniešu nominācijā "Rabarbers" laureāta statusu ieguvuši: Ilga Ivanova no Zilupes, Valters Dakša no Saldus, Andris Jenerts no Siguldas un Jana Kolbina no Salaspils, no kuriem gandrīz visi iesaistījušies apbalvojuma veidošanā un Imantam Ziedonim būtisko vērtību saglabāšanā sadarbībā ar Imanta Ziedoņa fondu "Viegli".

Arī šogad apbalvojums tiks pasniegts piecās nominācijās.

Agnese Kramēna

Agnese Kramēna no Kuldīgas, interešu izglītības iestādes Mācies IT (Learn IT) ārpusskolas programmēšanas nodarbību skolotāja, Āgenskalna Valsts ģimnāzijas informātikas un bioloģijas skolotāja. Agnese bija viena no pirmajām Latvijā, kura sāka pasniegt programmēšanas pamatus sākumskolēniem. Ar savu gribasspēku veidot modernu uz tehnoloģijām vērstu izglītību Latvijā, augstajām darba spējām un neatlaidību viņa šobrīd ir apmācījusi vairāk nekā 200 skolēnus un 50 skolotājus visā Latvijā, kā arī Āgenskalna Valsts ģimnāzijas 7.-11. klašu skolēnus. Lai novērstu dzimuma nevienlīdzību starp puišiem un meitenēm IT jomā, Agnese pasniedza programmēšanas kursu 15 meitenēm arī dzimtajā pilsētā Kuldīgā. Viņa ir kļuvusi par atzītu skolotāju savu Learn IT kolēģu vidū, jo veido mācību saturu un rod prieku dalīties ar zināšanām, pasniedzot programmēšanas kursus pedagogiem. Pateicoties viņas degsmei, audzēkņi sapņo kļūt par spēļu programmētājiem, digitāliem māksliniekiem un projektu vadītājiem pasaules uzņēmumos.

Dina Liepa

Dina Liepa no Jūrmalas, Rīgas Interešu izglītības metodiskā centra folkloras metodiskās apvienības vadītāja un Rīgas Skolēnu pils folkloras kopas "Kokle" vadītāja, bērnu un jauniešu folkloras programmas "Pulkā eimu, pulkā teku" muzikālā vadītāja un muzikantu konkursa "Klaberjakte" organizatore. Dina māca draudzēties, būt katram pašam, bet tanī pat laikā atbalstīt vienam otru un prast uzņemties atbildību. Mīlēt savas tautas kultūru un savās prasmēs, pozitīvā attieksmē un zināšanās dalīties ar citiem. Nav iespējams vairs izskaitīt, cik daudzu jaunu cilvēku dzīvēs Dina atstājusi pēdas, cik daudzus iedvesmojusi darboties tradicionālajā kultūrā, mūzikā, pedagoģijā vai vienkārši iemācījusi turēties pie savām saknēm. Viņas vadītā kopa "Kokle" ir viena no daudzskaitlīgākajām, atzītākajām un atpazīstamākajām bērnu un jauniešu folkloras kopām Latvijā. Bērni Dinas vadībā mācās dziedāt, spēlēt mūzikas instrumentus, apgūst stāstītprasmi un tradicionālo deju un rotaļu soļus, koncertē Latvijā, ārpus tās un piedalās festivālā "Pulkā eimu, Pulkā teku", kā arī starptautiskajā folkloras festivālā "Baltica" un Dziesmu un deju svētkos. Pozitīvā enerģija, kas staro no katras Dinas darbības, ir iedvesmojusi veselu folkmūzikas paaudzi. Var tikai apbrīnot Dinas spēju noturēt savu "bērnu" mīlestību pret folkloru, kā arī pašas degsmi nepaguruši darboties Latvijas jauniešu labā.

Fonds 'Upe'

Fonds "Upe" apvieno jauniešu grupu, kuri katru gadu organizē vasaras nometni bērniem un jauniešiem ar īpašām vajadzībām "Upe". "Upe" palīdz bērniem un jauniešiem realizēt patstāvību, veicina gatavību uzņemties atbildību par sevi un par blakus esošiem. Neparastos apstākļos jaunieši mācās risināt problēmas, pārvarēt konfliktus, sadarboties komandā, pieņemt dažādus viedokļus, spriest un lemt par atbilstošāko risinājumu. Visiem ir iespēja izteikties, uzstāties, diskutēt, aizstāvēt savu viedokli. Dalībnieki attīsta sociālās prasmes, mācās iecietību, empātiju un rūpes par citiem.

Kristaps Kravalis

Kristaps Kravalis no Rīgas – vispusīgi veselīga dzīvesveida un personības izaugsmes kustības "Dubulttreniņš" idejas autors un vadītājs, absolvējis LU Teoloģijas fakultātes maģistrantūru, apbalvojumam "Laiks Ziedonim" izvirzīts jau otro reizi. Ikdienā kustībā "Dubulttreniņš" vada ar personības izaugsmi saistītus projektus, nometnes un treniņus jauniešiem no dažādām vidēm. Šķiet, īpašība, kura raksturo Kristapu visvairāk, ir iedvesma. Kristaps iedvesmo ar savu personību kā tādu - ar savu raksturu, sasniegumiem un vienkārši laba cilvēka paraugu. Darbā ar bērniem un jauniešiem viņš velta personīgu uzmanību katram - pamanot un izceļot personā stiprās puses un iedvesmojot tās attīstīt. Neviens līdz galam nesaprot, kā viņam tas izdodas, bet Kristaps ir palīdzējis daudz bērniem un jauniešiem uzdrīkstēties. Darba rezultāts jeb augļi ir acīmredzami - viņam apkārt mainās jaunu cilvēku skats uz dzīvi.

Iveta Jermolājeva

Iveta Jermolājeva no Cēsīm, pašvaldības jaunatnes lietu speciāliste, kura ir atbildīga par Cēsu novada Jauniešu māju - viņai vienmēr ir bijis svarīgi izdarīt kaut ko vērtīgu. Visas četras viņas profesijas ir vērstas uz došanu - strādājot kā mākslas terapeitam un sociālajam pedagogam ar cilvēkiem, kuri nonākuši grūtībās, strādājot kā supervīzoram ar speciālistiem, kuriem nepieciešams atbalsts, bet visvairāk – esot par jaunatnes lietu speciālistu, jo viņai šī profesija nav darbs, bet tas ir dzīves veids ar nenormētu darba laiku. Iveta jauniešiem dod platformu, kur augt, attīstīties un uzdrīkstēties, viņa dod savu laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!