Foto: LETA

Piektdien, 27. aprīlī, Latvijas Literatūras gada balvas (LaLiGaBa) svinīgajā ceremonijā par labāko prozas darbu tika atzīts Ingas Ābeles romāns "Duna" (izdevējs "Dienas Grāmata"), portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji.

Par labāko dzejas krājumu apbalvota Daina Sirmā un "Dievaines" (izdevējs "Pētergailis"), kā labākais ārvalstu literatūras tulkojums latviešu valodā nosaukta Kārļa Vērdiņa atdzejotā Emīlijas Dikinsones bilingvālā dzejas izlase "Āboliņš un bite/One Clover & a Bee" (izdevējs "Neputns"), savukārt par labākā oriģinālliteratūras darba bērniem uzvarētāju kļuvusi Andra Manfelde un "Kurš no mums lidos?" (izdevējs "Dienas Grāmata").

Savukārt portāla "Defi" publikas balsojuma balvu ieguva Rūta Briede par savu darbu bērniem "Kaiju karalienes noslēpums" ("Liels un mazs").

Tāpat ceremonijā sveiktas abas speciālbalvu par izcilu ieguldījumu literatūrpētniecībā ieguvējas: Gundega Grīnuma par "Viņpus Alpiem. Rainis un Aspazija Kastaņolā. Jaunatklāti tuvplāni" (izdevējs "Mansards") un Māra Grudule par monogrāfiju "Latviešu dzejas sākotne 16. un 17. gadsimtā kultūrvēsturiskos kontekstos" (izdevējs LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts).

Ceremoniju ar savu klātbūtni pagodināja arī LaLiGaBa 2018 mūža balvas ieguvēja literatūrvēsturniece Līvija Volkova (1931), kuras ieguldījums latviešu literatūras vēstures izpētē vispirms saistās ar Rūdolfa Blaumaņa personību un mantojumu, kā pētniecībai veltīts viss mūžs.

Lūgta raksturot žūrijas darbu, tās priekšsēdētāja Ieva Kolmane stāsta: "Šogad žūrija bija vienprātīga par mūža balvas un labākā tulkojuma ieguvējiem. Pārējie nominanti un uzvarētāji tika izvēlēti plašās diskusijās un, kā pienākas, konstruktīvos strīdos. Esam atraduši pilntiesīgu pretendentu uz labāko darbu prozā - Aivaru Freimani ar "Katlu" (izdevējs "Zvaigzne ABC"): diemžēl viņš aizgāja mūžībā, pirms paguvām tikt līdz nominācijām. Vienprātīgi piešķīrām speciālbalvas - ne kuru katru gadu nāk tik iespaidīgs pienesums literatūrzinātnē. Jāatzīst, ka dzeja, proza un literatūra bērniem plaukst, vairojas un dažādojas. Ar prieku varu teikt, ka būs, par ko plēsties, arī turpmāk!"

LaLiGaBa ekspertu komisijā šogad strādāja literatūrkritiķe un tulkotāja Ieva Kolmane, kultūras žurnāliste Undīne Adamaite, literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš, dzejnieks un tulkotājs Edvīns Raups, LNB Bērnu literatūras centra un lasīšanas veicināšanas programmu vadītāja Silvija Tretjakova, rakstnieks Osvalds Zebris un dzejnieks Henriks Eliass Zēgners.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!