Latvijas valsts simtgadei veltītais starptautiskais notikums – izstāde "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstīs" Parīzes Orsē muzejā – ir milzu atzinība un akcepts Latvijas un Baltijas valstu mākslai, tāpēc sadarbībā ar mobilo televīziju "LMT Straume" piedāvājam doties virtuālā ekskursijā kopā ar izstādes projekta vadītāju Gintu Gerhardi-Upenieci un Leonardu Ķesteri.

"Simtgades svinības ir iespēja starptautiski parādīt, ka Latvija ir radošu iespēju zeme un mūsu kultūra un personības izcili papildina Eiropas kultūrtelpu. Šādi spilgti kultūras notikumi ir mūsu iespēja likt starptautiski izskanēt Latvijas vārdam un mūsu valsts 100 gadus senajai vēsturei. Tas, ka visas trīs Baltijas valstis ir vienojušās kopīgai dalībai starptautiskajā simtgades programmā, mums ļauj panākt pozitīvus risinājumus un piesaistīt ārvalstu partneru, mediju un sabiedroto uzmanību" uzsver Leonarda Ķestere, Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroja starptautiskās programmas vadītāja.

Komentējot izstādi, mākslas zinātniece un izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava uzsver, ka tai gaidāmi lieli panākumi: "Izstāde ir ārkārtīgi spēcīga, enerģētiski, emocionāli uzlādēta! Darbi ir ļoti uzrunājoši un lielākoties gluži vienkārši – skaisti! Panākumu atslēga noteikti ir svaigais, Eiropā līdz šim nepazīstamais materiāls (izņemot lietuviešu mākslinieku Mikaloju Konstantīnu Čurļoni), kas ir īsts jaunatklājums no bezgalīgajām dažu lielmeistaru darbu variāciju izstādēm nogurušajam Eiropas mākslas interesentam."

Ar šo izstādes projektu pieteikta Baltijas kultūras sezona Francijā, kas ar daudzveidīgu pavadošo pasākumu programmu atzīmē un svin Baltijas valstu simtgadi. Izstāde, kas būs skatāma līdz 15. jūlijam, Francijas un plašākai starptautiskajai sabiedrībai sniedz iespēju iepazīt Baltijas valstu simbolisma mākslu. Tas ir viens no vērienīgākajiem Baltijas valstu sadarbības projektiem kopš 1937. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!