Foto: F64
20. aprīlī jauna albuma "Saucēja balss" iznākšanu nosvinējis pazīstamais latviešu ģitārists Aivars Gudrais un viņa meita Zane Gudrā, savukārt 6. maijā mūziķis svinēs 60. jubileju, uzsākot koncertturneju "Dvēseles sešas stīgas".

Jubilejas koncertos piedalīsies grupu "Zodiaks", "Turaidas roze" un "Sīpoli" dalībnieki. Pirmais koncerts notiks 6. maijā Ādažu Kultūras centrā.

Koncertos piedalīsies: dziedātāji Olga Rajecka, Zane Gudrā, Ieva Sutugova, Uģis Roze un Zigfrīds Muktupāvels, komponisti Mārtiņš Brauns un Jānis Lūsēns, kā arī mūziķi Raimonds Ozols (vijole), Juris Kristons (taustiņi), Modris Laizāns (bass), Rūdolfs Dankfelds (sitaminstrumenti), Andis Klučnieks (flauta, stabules) un, protams, par Latvijas "zelta ģitāristu" dēvētais Aivars Gudrais.

"Uzsvaru liksim uz visu laiku labākajām dziesmām lielisku solistu sniegumā un izcilu instrumentālo mūziku no Imanta Kalniņa, Jāņa Lūsēna un Mārtiņa Brauna 1980. gadu un vēlākas daiļrades: "Lielais Alberts", "Elpo", "Nelaid, māte, bērnus mežā", "Apvij rokas", fināls no mūzikas kinofilmai "Pūt, vējiņi", "Taisnība", "Tēvu zeme" u.c. skaņdarbi," pauda Aivars Gudrais, sakot paldies visiem mūziķiem, kas ar lielāko prieku piekrituši piedalīties šajos koncertos.

"Viņš nerunā un nedzied, taču no savas ģitāras Aivars izvilina tādas skaņas, kas līdzīgas cilvēka balsij," teic koncertturnejas producents Aigars Dinsbergs, savukārt dziedātāja Olga Rajecka, kura Aivaru pazīst vairāk nekā trīsdesmit gadus, ir pārliecināta: "Aivars ir izcils ģitārists un dvēseles stīgu pavēlnieks! Un es ar lielu prieku un gandarījumu piedalīšos šajos koncertos, lai būtu kopā ar Aivaru Gudro, Jāni Lūsēnu, Mārtiņu Braunu."

Komponists Jānis Lūsēns, kurš vienlaikus ar Aivaru Gudro studējis Konservatorijā, atzīst: "Viņa ģitāras skanējums tāpat kā īpašas balss tembrs ir atpazīstams un kļuvis par sava veida zīmi. Aivara izcilā ģitārspēle ir devusi spožu un kaislīgu krāsu kopējā skanējumā gan grupās "Sīpoli" un "Turaidas Roze", un izteikti tas dominē sadarbībā ar komponistu Imantu Kalniņu."

"Aivaru Gudro ilgus gadus pazīstu kā savdabīgas un smalkas skaņas veidotāju, un tembrāli viņš ir ļoti interesants mūziķis," atzīst komponists Mārtiņš Brauns, par Aivara nokļūšanu grupā "Sīpoli" ar smaidu sakot – "viņš vienmēr ir zinājis, kas ir vislabākais. Turklāt Aivars "Sīpolu" laikā tika pie iesaukas "Pāvs" – tas ir īpašs stāsts! - un patiesībā viņš Konservatorijas laikā apguvis arī klarnetes spēli…" Mārtiņš Brauns itin labi zina arī to, kā Aivars Gudrais ticis pie savas "Gibson" ģitāras, kas allaž izcēlusies ar neatkārtojamu skanējumu.

Savukārt mūzikas žurnālists Uldis Rudaks atceras, ka "80. gados Latvijā Aivars Gudrais bija ģitārists "uz izķeršanu". Aivars uz skatuves no instrumenta stīgām spēj izvilināt skaņas, kas rada plūstošu skaņu ainavu. Šo Gudrā spēju un īpašo vibrāciju pazina un savās kompozīcijās izmantoja labākie latviešu komponisti, kuri vadīja rokgrupas – Mārtiņš Brauns "Sīpolos", Jānis Lūsēns "Zodiakā", Imants Kalniņš "Turaidas Rozē"."

Biļetes uz koncertiem var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Aivara Gudrā jubilejas koncerti "Dvēseles sešas stīgas" notiks:

6.maijā Ādažu Kultūras centrā
10.maijā Jelgavas Kultūras namā
11.maijā Valmieras Kultūras centrā
12.maijā Liepājas OC Rožu zālē
18.maijā Rīgā, VEF Kultūras pilī
19.maijā Vidzemes koncertzālē "Cēsis"
2.jūnijā Latgales vēstniecībā "Gors"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!