Foto: Publicitātes attēls
Liepājas teātrī Dmitrija Petrenko režijā top izrāde, kas tiks spēlēta Liepājas teātra mazajā zālē koncertzālē "Lielais dzintars". Mazās formas iestudējumam režisors izvēlējies Paula Bankovska stāstu krājumu "Kur pazuda saimnieks?". Grāmata guvusi profesionāļu atzinību, tā tikusi nominēta gan Dienas gada balvai kultūrā, gan Latvijas Literatūras gada balvai 2018. Pirmizrāde paredzēta 17. maijā, portālu "Delfi" informē teātra pārstāve Zanda Borga.

"Es jau sen gribēju strādāt ar Paulu Bankovski, bija dažādi varianti, līdz manās rokās nonāca šis stāstu krājums. Man – kā režisoram – ir svarīgi tie darbi, kas top šeit un šodien. Ne tikai ģeogrāfiskajā ziņā, bet arī vērtību un uztveres ziņā. Pēc tā, kā Pauls raksta, viņš noteikti ir mans domubiedrs," savu izvēli pamato Petrenko. "Es ļoti labi jūtos mazajā formā, patīk aktieru tuvplāni. "Lielais dzintars" ir interesanta telpa, jo tikai tagad sāk apaugt ar radošo enerģiju. Gribu parādīt Liepājas skatītājiem, ka mazajā zālē ir iespējama izrāde ar īstu dekorāciju, kostīmiem, gaismām, nekādas atlaides netiks dotas."

Esam pieraduši, ka par svarīgiem dzīves un vēstures notikumiem uzzinām no cilvēkiem. Bet kā šie notikumi izskatās dzīvnieku acīm, kuri tos piedzīvojuši kopā ar saviem saimniekiem?

Pauls Bankovskis savā stāstu krājumā mēģinājis atbildēt uz šo jautājumu, ļaujot tieši dzīvniekiem – kaķim, pērļu vistiņai un citiem – paust savus pārdzīvojumus par 20. gadsimta dramatiskajiem Latvijas vēstures notikumiem.

"Mani vienmēr ir interesējuši cilvēku stāsti, šajā grāmatā tie ir absolūti tīri, godīgi un nepiesārņoti ar aizspriedumiem vai vērtējumiem, jo tos stāsta ne paši cilvēki, bet dzīvnieki, kuri mīl savus saimniekus, neskatoties uz viņu nacionālo piederību. Dzīvnieks vienkārši apraksta to, ko ir redzējis – kādam tas nepatīk, kādam tas izvēršas traģiski, kādam tas neko nemaina – man ir ļoti interesanti kopā ar viņiem pafantazēt," stāsta režisors.

Petrenko izrādei devis žanrisko apzīmējumi – stāsti par dzīvi un vēsturi – un uzsver, ka tā būs izrāde plašai mērķauditorijai, kuru būs interesanti skatīties gan lielākiem bērniem, kas jau ir sākuši uzdot jautājumus un interesēties par vēsturi, gan arī pieaugušajiem, kas daudzas no izrādē attēlotajām situācijām būs vai nu piedzīvojuši, vai par tām uzzinājuši no saviem tuviniekiem.

Par to, kā izvēlējies stāstus, režisors saka: "Mans mērķis nav iestudēt grāmatu un izstāstīt visu Latvijas vēsturi, bet atlasīt tos stāstus, kas visvairāk interesē mani un aktierus, jo šī izrāde top ar viņiem līdzautorībā. Mēs izlasījām visus stāstus, man bija svarīgi dzirdēt, kas viņus aizkustina, kas viņos visvairāk rezonē. Izrādei izvēlējāmies sešus, kas mūs uzrunāja visvairāk."

Izrādē piedalīsies aktieri – Ilze Trukšāne, Armands Kaušelis un Kaspars Kārkliņš.

Iestudējumam palīdz tapt arī scenogrāfe un kostīmu māksliniece Marija Ulmane, muzikālo noformējumu veido Anna Ķirse, bet gaismu Mārtiņš Feldmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!