Foto: Publicitātes attēls
Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, 4. maijā, Rīgā paredzēta plaša kultūras pasākumu programma, tajā skaitā vērienīgs pasākums "Brīvības ielas stāsti", koncerti, kompozīcijas "Ziedu Latvija" veidošana pie Brīvības pieminekļa, sarīkojums "Tauta. Dziesma. Tērpi" Vērmanes dārzā, Latvijas simtgadei veltīto jauno filmu seansi kinoteātrī "Splendid Palace", kā arī svētku pasākumi pilsētvidē, Rīgas kultūras centros, muzejos un koncertzālēs.

Viens no vērienīgākajiem svētku pasākumiem būs "Brīvības ielas stāsti", kurā visdažādākās aktivitātes risināsies visas ielas garumā no Brīvības laukuma līdz Brīvdabas muzejam.

Brīvības laukumā ikviens aicināts veidot kompozīciju "Ziedu Latvija", klausīties Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestru defilē un pūtēju orķestru koncertu, piedalīties ziedu nolikšanas svinīgajā ceremonijā, vērot "Jauno Jāņu orķestra" un grupas "Iļģi" muzicēšanu un apmeklēt vakara koncertu "Brīvības pieturas". Tajā uzstāsies solisti Elza Rozentāle, Jolanta Strikaite-Lapiņa, Daumants Kalniņš, Juris Jope, Zigfrīds Muktupāvels, grupa "Rikši", aktieri Gints Grāvelis, Gints Andžāns, koris "Maska", diriģents Jānis Ozols. Koncertu vadīs aktieris Artūrs Skrastiņš. Pasākuma "Brīvības ielas stāsti" apmeklētājiem būs iespēja doties ekskursijā ar 100. autobusu pa Brīvības ielu, apskatīt izstādes, piedalīties Brīvības ielas forumā, kas notiks Esplanādē, pie Dailes teātra un pie VEF Kultūras pils, apmeklēt teātra izrādes, iepazīt jaunākās tehnoloģijas, kā arī izzināt tautas tradīcijas un pasākuma norises vietās klausīties muzikālu grupu un solistu uzstāšanos.

Kā ierasts šajā svētku dienā kinoteātrī "Splendid Palace" tradicionāli bijusi iespēja skatīties Latvijas filmu maratonu, taču šogad, valsts jubilejas gadā, varēs noskatīties Latvijas simtgadei veltītās filmas.

Latvijas filmas būs iespēja skatīties arī kino un mūzikas vakarā "NeatkaRīga", kas notiks Kalnciema kvartālā. Pasākumā būs izglītojošas aktivitātes bērniem un jauniešiem, mūziķu uzstāšanās, kā arī Nacionālā Kino centra organizēti filmu seansi.

Šogad īpaša noskaņa valdīs Vērmanes dārzā, kur notiks tautastērpu parāde, folkloras kopu sadziedāšanās, gājiens "Uzvelc tautas tērpu par godu Latvijai", grupu "Kulenieki un trummelnieki", "Ducele" uzstāšanās, kā arī tautasdziesmu koncerts "Visas manas labas dziesmas" ar solistu Ievas Kerēvicas, Aijas Vītoliņas, Karīnas Tatarinovas, Andra Ērgļa, Mārtiņa Ruska, Daiņa Skuteļa un instrumentālās grupas Roberta Rasas vadībā piedalīšanos.

Svētku koncerti ar koru, pazīstamu solistu un mūziķu, jauniešu simfonisko orķestru, muzikālo grupu un bērnu kolektīvu piedalīšanos skanēs kultūras centrā "Imanta", Rīgas Latviešu biedrības namā, kultūras centra "Ritums" filiālē, Ieriķu ielā 43A, kultūras centrā "Iļģuciems", Rīgas Tehniskās universitātes Lielajā zāle, Kultūras pilī "Ziemeļblāzma", Lielajā ģildē, Latviešu biedrības namā un Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Sagaidot Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, līdztekus svētku noformējumam, pilsētā izvietoti arī plakāti ar svētku vizuālo identitāti un pasākuma programmu. 2018. gada pilsētas svētku vizuālajā noformējumā redzamas galvaspilsētas pagātnes un tagadnes kultūras liecības – pilsētvidē esoši pieminekļi un skulptūras mūsdienīgā grafiskā risinājumā. 4. maija svētku plakātā ir izmantots Rīgas Doma torņa gailis. "Rīgas baznīcu gaiļi kopš senseniem laikiem ir aicinājuši pilsētniekus mosties. Nesen restaurētais Doma baznīcas torņa gailis svētku apsveikumā atgādinās par notikumiem pirms 28 gadiem un to saikni ar šodienu. Mostamies! Tā ir gan īstenības, gan pavēles izteiksme," saka plakāta autors, "Purvīša balvas" laureāts Krišs Salmanis.

4. maija svētku pasākumus atbalsta Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments. Plašāka svētku programma ar informāciju par dalībniekiem, norises laiku un vietu, par ielūgumu saņemšanu ir pieejama tīmekļa vietnē www.kultura.riga.lv, kā arī drukātā veidā būs atrodama Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centros, Rīgas kultūras centros, Rīgas Centrālās bibliotēkas filiālēs un tūrisma informācijas centros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!