Foto: Publicitātes foto
No 2018. gada 4. maija līdz 5. augustam Mākslas muzejā "Rīgas birža" (Doma laukumā 6, Vecrīgā) būs skatāma izstāde "Jūgendstils. Sākotne. Ietekmes. Savdabība", kas veltīta Latvijas valsts simtgadei, portālu "Delfi" informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva.

Plašajā pasaules mākslas un stilu kopainā Latvija ir iezīmīga ar savu īpašo jūgendstila mantojumu. Straujā Baltijas lielākās metropoles Rīgas attīstība 19. un 20. gadsimta mijā veicināja radošuma izpausmes arhitektu fantāzijā, pārnesot jūgendstila ideju dekoratīvi piesātinātā fasāžu noformējumā, interjeru krāsainībā un koptēla harmonijā. Lai arī Rīgas jūgendstils ir nenoliedzami savdabīgs un krāšņs, tā saknes un izteiksmes valoda ir cieši saistīta ar citu Eiropas zemju norisēm.

Izstāde ir stāsts par jūgendstila būtību un spilgtākajām izpausmēm Eiropā, vizualizējot tās caur glezniecību, grafiku, tēlniecību un dekoratīvo mākslu. Ekspozīcija vēstī par šī stila sākotni un uzplaukumu Eiropā, ļaujot daudz skaidrāk nojaust Latvijas versijas īpatnību, kā arī parādot izcilāko jūgendstila metropoļu sniegumu. Tā ir dažādu nacionālo skolu satikšanās, kas piedāvā apmeklētājam pašam atrast līdzības, ietekmes un atšķirības.

Izstāde aptver diezgan plašu laika periodu, atlasot darbus, kuri savu vērtību un mākslinieciskās kvalitātes nav zaudējuši arī šodienas modernajā pasaulē, atbilstot mūsdienu skatītāja izpratnei par formas estētiku un līdzsvaru. Tas ir mēģinājums attīrīt spēles laukumu no sentimentalitātes, neoromantiskiem pārspīlējumiem, juteklības un atgriezties pie pirmsākuma stāstā par dabas harmoniju un atšķirīgu mākslas veidu sintēzi.

Projekts īstenots sadarbībā ar Viktorijas un Alberta muzeju Londonā, Orsē muzeju Parīzē, Karalisko mākslas un vēstures muzeju Briselē, Seinsberija Vizuālās mākslas centru Noridžā, Bādenes federālās zemes muzeju Karlsrūē un Mikolaja Konstantīna Čurļoņa Nacionālo mākslas muzeju Kauņā.

Izstāde norisinās Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!