Foto: Reinis Hofmanis
Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2018 programmā notiks divas radošās darbnīcas, uz kurām aicinātas gan ģimenes ar bērniem, gan jaunieši, gan citi interesenti, portālu "Delfi" informē biennāles rīkotāji.

29. aprīlī Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā no pulksten 12.00 līdz 16.30 norisināsies pārtapšanas darbnīca "Maģiskie varoņi" kopā ar fotogrāfu Reini Hofmani un tekstilmākslinieci Diānu Dimzu-Dimmi. Savukārt 12. un 13. maijā no pulksten 12.00 līdz 16.00 Rīgas mākslas telpā norisināsies foto mākslinieces Vikas Ekstas GIF attēlu radošā darbnīca jauniešiem "Kustīgā fotogrāfija". Uz abām darbnīcām interesenti aicināti pieteikties iepriekš.

Fotogrāfa Reiņa Hofmaņa veidotie LARPiešu portreti asprātīgi un spilgti manifestē reālā un maģiskā savijumu, rosinot asociācijas ar fantastiskiem pasaku un filmu tēliem un bērnībā izspēlētiem piedzīvojumiem. Kas īsti ir LARP un citas līdzīgas lomu spēles? Un kāpēc cilvēkiem patīk kaut uz brīdi pārtapt par ko citu un iesaistīties fantastiskās dēkās? Dalība radošajā darbnīcā "Maģiskie varoņi" dos iespēju ne vien uzzināt vairāk par LARP un citām pārtapšanas spēlēm, kuras spēlē gan bērni, gan pieaugušie, bet arī, ļaujot brīvu vaļu fantāzijai, kopā tekstilmākslinieci Diānu Dimzu-Dimmi izveidot pašam vai pašai savu maģiskā varoņa identitāti un kostīmu. Jaunradītie varoņi tiks iemūžināti maģiskā fotosesijā.

Savukārt divu dienu radošajā darbnīcā kopā ar foto mākslinieci Viku Ekstu jaunie mākslas un fotogrāfijas entuziasti varēs izmēģināt savus radošos spēkus fotogrāfijas animēšanā šobrīd populārajā GIF formātā. Dalībnieki gūs teorētisku un praktisku ieskatu animēta attēla un fotogrāfijas vēsturē, stilos un veidošanas procesā, īpašu uzmanību pievēršot stāstījuma radīšanai ar kustīga attēla palīdzību. Darbnīcas otrajā daļā katram būs iespēja radīt savus kustīgos attēlus, interpretējot Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2018 centrālo tēmu "Identitātes." Noslēgumā apgūstot šāda veida darbu izstādīšanas tehniskos formātus reālā un virtuālā telpā. Darbnīca sniegs iespēju arī uzzināt daudz jauna par fotogrāfijas vēsturi un laikmetīgajā mākslā šobrīd aktuālām tendencēm.

Fotogrāfe un foto māksliniece Vika Eksta ar animēto fotogrāfiju sākusi eksperimentēt 2015. gadā, kopš tā laika intensīvi pētot, radot un izstādot šāda veida attēlus. Animētā fotogrāfija, kas veidota, izmantojot GIF formātu, mākslas pasaulē ienākusi pēdējo pāris gadu laikā un šobrīd arvien biežāk sāk parādīties vizuālās mākslas izstādēs. Vika Eksta savas animētās fotogrāfijas izstādījusi gan izstāžu telpās (Rīgas Mākslas telpā Rīgas Fotogrāfijas biennāles ietvaros, Festivālā Circulations Parīzē, biennālē "Mode un Stils fotogrāfijā" Maskavā), gan izveidojusi apjomīgu tiešsaistes izstādi Snakes and Ladders sadarbībā ar kuratori Paolu Paleari un Rīgas Fotogrāfijas biennāli (izstāde apskatāma tiešsaistē).

GIF attēlu radīšanai darbnīcā būs nepieciešams savs portatīvais dators, programma Adobe Photoshop, digitāls fotoaparāts (var izmantot arī telefonu) un foto statīvs. Pieņemot, ka ne visiem piedalīties gribētājiem ir foto statīvs (vai iespēja to aizņemties) un programma Photoshop, būs iespēja radošo darbu veikt pāros. Dalība darbnīcā ar iepriekšēju pieteikšanos, aizpildot pieteikuma anketu līdz 7. maijam! Papildu informācija - elina.kempele@rpbiennal.com

Dalības maksa uz Vikas Ekstas meistarklasi – izstādes apskates biļete (Rīgas mākslas telpā) ar 50% atlaidi (mākslas vidusskolu un augstskolu audzēkņiem ieeja izstādē bez maksas).

Dalības maksa Reiņa Hofmaņa "Pārtapšanas darbnīcā"– 2 eiro Dalība ar iepriekšēju pieteikšanos – rakstot uz elina.kempele@rpbiennial.com līdz 27. aprīlim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!