Foto: AP/Scanpix/LETA
No 29. marta līdz 23. jūlijam Parīzē, Luvrā, ir skatāma nebijusi apjomīga franču romantisma mākslinieka Ežēna Delakruā darbu izstāde, ziņo ārvalstu mediji.

Apjomīgajā Delakruā daiļradei veltītajā retrospektīvajā izstādē apkopoti 180 mākslinieka darbi no visiem viņa radošās karjeras posmiem. Tā sarīkota sadarbībā ar Metropolitēna mākslas muzeju Ņujorkā, kur izstāde būs skatāma no 17. septembra.

Darbus ambiciozajai izstādei aizdevuši muzeji no visas pasaules – tostarp Francijas, ASV, Lielbritānijas, Vācijas, Kanādas, Beļģijas un Ungārijas. Tajā aplūkojami arīdzan daudzi no viņa slavenākajiem un arī skandalozākajiem veikumiem, piemēram, "Sarandapala nāve" ("La Mort de Sardanapale"), kas savu atklāti vardarbīgo un seksuālo ainu dēļ 1828. gada Parīzes Salona izstādē izraisīja sašutumu.

Izstādē starp mazāk zināmiem Delakruā darbiem, piemēram, litogrāfijām, apskatāma arīdzan 1830. gada revolūcijai veltītā glezna "Brīvība uz barikādēm" ("La Liberté guidant le peuple"), kas rotā grupas "Coldplay" 2008. gada albuma "Viva la Vida" vāciņu.

"Delakruā ģenialitāte nav apstrīdama, tā nav parādāma, tā ir sajūtama," rakstījis franču rakstnieks Aleksandrs Dimā. 26. aprīlī Ežēnam Delakruā apritēs 220 gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!