Foto: Publicitātes foto
Kinoteātrī "Splendid Palace" nosvinēta jaunās Jura Podnieka Studijas dokumentālās filmas "Apgāztā mēness zīmē" pirmizrāde. Filmas režisors ir Kārlis Lesiņš un tās centrā ir Latvijas musulmaņu kopiena, portālu "Delfi" informē filmas veidotāji no "Jura Podnieka studijas".

Filma no 13. aprīļa tiks demonstrēta kinoteātros "Splendid Palace" un "K Suns". Vienlaikus ar pirmizrādi tā pieejama arī "Shortcut".

Filmā parādīts laiks, kad Latvijas musulmaņu kopiena nonāk sabiedrības uzmanības centrā, kad tās reliģiskais līderis Imāms Imrāns Oļegs Petrovs pēkšņi pazūd un viņa pienākumus sāk pildīt Ahmeds Roberts Klimovičs un Hamza Jānis Luciņš. Latviešu musulmaņi iesākumā cenšas attaisnot Petrova pazušanu ar viņa finansiālajiem apstākļiem un nespēju atrast pietiekami labi apmaksātu darba vietu, lai nodrošinātu savu ģimeni. Tomēr, kad atklājas, ka viņš ir devies karot islāma fundamentālistu organizācijas "Daesh" rindās, Rīgas musulmaņi spiesti atklāt pretrunas, kas ir izraisījušas jau piektā latvieša došanos karot svešā karā Tuvajos Austrumos. Vai kopienas spēkos būtu novērst iespēju šiem cilvēkiem savervēt jaunus sekotājus? Tikmēr Drošības policija paziņo par pirmā latvieša, kurš devies karot pie "Daesh", apcietināšanu.

Filmas režisors Kārlis Lesiņš stāsta par tapšanas procesu: "Kad pirms trīs gadiem mēs uzsākām darbu, mūsu mērķis bija izveidot stāstu par Latvijas musulmaņu kopienu un indivīdiem, kuri konvertējās islāmā. Tas nebija jauns fenomens mūsu valstī, bet tas sakrita ar periodu, kad strauji pieauga grupējuma "Islāma valsts" jeb "Daesh" ietekme un propaganda Sīrijas konfliktā. No Latvijas uz Sīriju devās pieci cilvēki, viņi visi bija saistīti ar vietējo kopienu, lai gan katrs no viņiem radikalizējās atšķirīgos apstākļos. Mūsu filmā mēs cenšamies izsekot gan šiem cilvēkiem, gan iemesliem, kas vietējai musulmaņu kopienai liedza atzīt šo faktu."

Filmas režisors Kārlis Lesiņš, scenārija autors Matīss Gricmanis, operatori Mārtiņš Jurevics, Gatis Grinbergs, Jānis Indriks, komponists Edvards Broders, montāžas režisors Oskars Morozs, skaņu režisors Jevgenijs Svjatovs, izpildproducente Lelde Prūse, producente Antra Cilinska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!