Foto: LETA
Ceturtdien, 12. aprīlī, XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu svētku un XVI Deju svētku Rīgas domes rīcības komiteja iepazīsies ar Mežaparka Lielās estrādes pārbūves darbiem. Šī ir arī pēdējā publiskā Mežaparka Lielās estrādes apskate vēl būvniecības stadijā, pirms pirmās būvniecības kārtas nodošanas ekspluatācijā, kas plānota 18. jūnijā.

Jau ziņots, ka ar estrādes pārbūves darbiem galvenokārt paredzēts palielināt tās ietilpību un plūsmas, lai dziedātāju un skatītāju nomaiņa notiktu dinamiskāk, kā arī uzlabot estrādes skanīgumu. Skatītāju lauka pieejamību iecerēts uzlabot, izveidojot skatītāju piekļūšanu no abām estrādes pusēm, kā arī izveidojot lielākas kāpnes nokļūšanai skatītāju sēdvietās. Savukārt estrādē iecerēts veidot vairākas uzejas no aizmugures puses pa visu perimetru, lai paātrinātu koristu nomaiņu. Projekta autori ir arhitekti Austris Mailīts un Juris Poga .

Mežaparka Lielās estrādes pārbūves projekts tiek izstrādāts, ievērojot 2013. gadā Rīgas pašvaldībā apstiprināto kultūras un atpūtas parka Mežaparks lokālplānojumu. Ja šobrīd esošā svētku estrādes teritorijas platība ir 91 997 kvadrātmetri, tad 2018. gadā pēc pārbūves tā tiks palielināta līdz 146 430 kvadrātmetriem.

Uz 2018. gada Dziesmu svētkiem un valsts simtgadi estrāde būs tikai daļēji pārbūvēta, tai būs pagaidu papildu tribīnes dziedātājiem un lielāka skatītāju ietilpība, tomēr pamatā vizuālais izskats paliks tāds pats. Papildu būves pēc simtgades Dziesmusvētkiem tiks demontētas, B posms jeb galējā estrādes pārbūve plānota pabeigt 2021. gadā, kad dziedātāju tribīnes iegūs jauno, kupolveidīgo veidolu.

Kā ziņots, 2017. gada 20. aprīlī uz Mežaparka Lielās estrādes skatuves tika parakstīts līgums par estrādes pārbūvi. Pirmās kārtas būvniecības darbus, kas paredz jauna skatītāju laukuma izbūvi, pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma veic PS "LNK, RERE".

Pirmās kārtas izmaksas kopā ar pievienotās vērtības nodokli ir 32 miljoni eiro, savukārt kopējās izmaksas par abām kārtām varētu sasniegt par 77 miljonus eiro.

Projekta īstenotāji šogad februārī informēja, ka laikus neparedzētu darbu dēļ izveidojies sadārdzinājums 200 000 eiro apmērā. Tas tiek skaidrots ar dažādiem neparedzētiem apstākļiem, piemēram, ģeorežģa izbūvi zem bruģa, lai pēc pāris gadiem tajā neveidotos izciļņi. Kopā šo 200 000 eiro sadārdzinājumu veido 20 dažādas izmaksu pozīcijas, tostarp arī atsevišķi ugunsdrošības sistēmas risinājumi.

Valsts simtgadei veltītie Dziesmu un deju svētki notiks Rīgā no 30. jūnija līdz 8. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!