Foto: Kaspars Balamovskis

19. aprīlī Vidzemes koncertzālē "Cēsis" izskanēs Latvijas valsts simtgades vērienīgākā mūzikas projekta "Latvijas gredzens" trešais posms "Vidzemes gredzens", kura mākslinieciskā koncepcija īstenosies muzikālā izstādē "Kalns uz augšu ies", portālu "Delfi" informē VSIA "Latvijas koncerti" pārstāvji.

Koncertcikls "Latvijas gredzens" kā dāvana Latvijai valsts simgadē aizsākās jau pērnā gada pavasarī un līdz šim ir piedzīvojis Latgalei un Kurzemei veltītos "gredzenus" – koncertizrādi "Rakstiem un skaņai" un lielkoncertu "Pūt, vējiņi". Vērienīgais mūzikas projekts ir Latvijas Radio kora mākslinieciskā vadītāja, diriģenta Sigvarda Kļavas lolotā ideja – četros konceptuāli atšķirīgos "gredzenos", muzikālos kopumos izcelt un parādīt katra Latvijas novada īpatnības, bagātības un enerģiju caur nācijai dārgāko – vietējo cilvēku skatupunktu.

"Vidzemes gredzena" muzikālās izstādes "Kalns uz augšu ies" skatuves mākslinieciskajā tēlā sabalsosies Latvijas Radio koris un četri mūziķi – dziedātājs un leijerkastes spēlmanis Daumants Kalniņš, ģitāras virtuozs Kaspars Zemītis, akordeonists Artūrs Noviks un pianists Rihards Plešanovs.

Muzikālās izstādes koncepcijas autore ir izstāžu kuratore Guna Kalnača, savukārt vizuālo koncepciju izstrādājusi un realizējusi radošā studija "Dd studio" – Jānis Mitrēvics, Zane Priede, Ilze Zigerte, Helēna Ozola.

Projekta idejas autors, diriģents Sigvards Kļava pauž saviļņojumu, ka acumirklī atrodas muzikālās izstādes interesantākajā posmā, kad spraigajā mēģinājumu procesā "iedomātā pasaule kļūst reāla". Sigvards Kļava pauž patiesu vēlmi "uzbūvēt muzikālu izstādi – bildi, kura skan, bildi, kura muzikāli elpo, un caur šo bildi izstāstīt savu stāstu par Vidzemi". Muzikālās izstādes mākslinieciskajam vadītājam ir vienlīdz svarīgi gan ļaut skatītājam piedzīvot sevi kā skanīgās gleznas līdzvaroni, gan meklēt katrā Latvijas novadā nozīmīgākās laikmeta zīmes un izstāstīt tās vienotā muzikālā stāstā.

Koncertuzvedumu cikla trešais posms "Vidzemes gredzena" muzikālā izstāde "Kalns uz augšu ies" veidota kā vizuāls ceļojums plašajā laika telpā, ko veido dažādi vēsturiski nozīmīgi pieturpunkti. Muzikālās izstādes autori Vidzemi atspoguļo kā gara spēka vietu, kā Latvijas kultūras sakņu vietu, Valsts karoga un himnas šūpuli, Dziesmu svētku pirmsākumu vietu, dzejnieku, rakstnieku, komponistu, mākslinieku, skolotāju ideālās Latvijas sapņojumu un iedvesmas zemi. Vidzeme atspoguļota kā latviešu pašapziņas un patriotisma mošanās vieta, kā vēsturiski un valstiski zīmīgu notikumu epicentrs un brīvības cīņu un varonības simbols.

""Vidzemes gredzena" muzikālā kolāža ir neparasti bagāta. Tajā savijas visdažādāko komponistu skaņdarbi, sākot ar latviešu klasiķiem un dižmeistariem, līdz pat mūsdienu elektroniskās mūzikas skaņražu dažādiem īpaši muzikālajai izstādei rakstītiem muzikāliem trokšņiem," sola pasākuma rīkotāji.

Viena no jaunākajām diriģenta idejām, kas ieskanēsies gleznu koncertā, ir īpaši "Vidzemes gredzenam" izgatavotā leijerkaste. Neparastais mūzikas intruments tapis sadarbībā ar ērģeļbūvētāju Jāni Kalniņu. "Ārkārtīgi neritmisks, bet dzīvs instruments," tā diriģents Sigvards Kļava raksturo mazā izmēra ērģeles – leijerkasti.

"Vidzemes gredzena" muzikālā izstāde "Kalns uz augšu ies" turpmākās izrādes-izstādes būs 21. aprīlī Latgales vēstniecībā "Gors" , 25. aprīlī Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars", 26. aprīlī Jelgavas kultūras namā.

"Latvijas gredzens" kā viens no vērienīgākajiem Latvijas valsts simtgades mūzikas projektiem, divu gadu laikā visā Latvijā radījis un rada unikālu mijiedarbību, tautiešus iepazīstinot vienu ar otru, tādejādi kļūstot ne vien par vienu no vērienīgākajiem Latvijas valsts simtgades impulsiem sabiedrībā visā Latvijā, bet arī noturot augstu interesi Latvijas novados, piesaistot unikālu klausītāju auditoriju, kas caur koncertu daudzveidību meklē un atrod savas latviskās saknes, savu latvisko identitāti.

Cikla noslēdzošais posms – "Zemgales gredzens" – plānots šā gada 17. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!