Foto: Publicitātes attēli
Producenta Andreja Ēķa un režisora Aigara Graubas filma – leģenda "Nameja gredzens" maija sākumā piedzīvos pirmizrādi Lietuvā, tāpat to plānots izrādīt arī Vācijā, Japānā, ASV, Spānijā un citās valstīs, portālam "Delfi" pastāstīja "Platforma filma" pārstāvis Kristians Alhimionoks.

Pirmizrāde notiks 9. maijā Viļņas kinoteātrī "Forum Cinemas Vingis", kā arī vienlaikus vēl piecās Lietuvas pilsētās. Regulārajā kino repertuārā filma tiks izrādīta no 11. maija 16 kinoteātros visā Lietuvā.

Kā iepriekš "Delfi TV ar Jāni Domburu" teica filmas veidotāji Andrejs Ēķis un Aigars Grauba, "Nameja gredzenu" plānots izrādīt Berlīnes filmu tirgū, kas notika februāra vidū, un piedāvāt ārvalstu izplatītājiem. Kā "Delfi" pastāstīja Kristians Alhimionoks, Berlīne filmas veidotājiem "gājis ļoti labi, interesi izrādījuši un filmu iegādājušies vairāki lielo teritoriju pārstāvji." Tas nozīmējot – ASV, Lielbritānijas, Kanādas, Spānijas, Austrālijas, arī dažādu Eiropas valstu filmu izplatītāji. Kā stāsta Alhimionoks, jau noslēgti vairāki līgumi, tāpat vairāki līgumi ir sagatavošanas stadijā. Par konkrētiem pirmizrāžu datumiem filmas veidotāji sola ziņot atsevišķi. Šobrīd jau ir zināms, ka pēc Lietuvas pirmizrādes sekos "Nameja gredzena" izrādīšana Vācijā, Japānā, Spānija un ASV.

Tāpat Ēķis un Grauba intervijā Jānim Domburam minēja, ka veiksmīgai filmas demonstrēšanai ārpus Latvijas nepieciešams ilgāks sagatavošanas periods, tai skaitā marketinga kampaņa, kas attiecīgās valsts skatītājus sagatavotu kinodarbam. Alhimionoks stāsta, ka Lietuvā kinoteātros jau mēnesi pirms pirmizrādes tiekot rādīts "Nameja gredzena" treileris, tāpat ir sagatavoti plakāti lietuviešu valodā un jau bijušas intervijas ar aktrisi Aisti Dirziuti, kura filmā atveido Nameja mīļotās Laugas lomu.

Savukārt Latvijā kopš filmas pirmizrādes šī gada 17. janvārī to kinoteātros noskatījušies teju 80 000 skatītāju, kas ir rekords starp latviešu filmām pēdējo divu gadu laikā.

Iepriekš filmas "Nameja gredzens" veidotāji intervijā "Delfi TV" ar Jāni Domburu teica, ka viņu ambīcijas ir atpelnīt tās 2,5 miljonu eiro budžetu un nopelnīt naudu nākamās filmas veidošanai.

No Nacionālā kino centra filmas radīšanai atvēlēti 700 000 eiro, vēl 300 000 tūkstošus atvēlēja Saeima. Savukārt pusotru miljonu eiro filmas budžetā veido sponsoru nauda, kā arī Ēķa personīgās parādsaistības vairāku simtu tūkstošu apmērā, iepriekš sarunā ar Jāni Domburu atklāja filmas producents.

Jau ziņots, ka filma "Nameja gredzens" stāsta par 13. gadsimta leģendu, kur pēc Zemgales valdnieka Viestura nāves par karali kļūst jaunais Namejs. Viņa uzdevums ir nosargāt savu zemi un tautu pret krustnešu tīkojumiem.

Filmas producents ir Andrejs Ēķis, scenārija autori – Aigars Grauba un Makss Kinnings no Lielbritānijas.

Nameja lomu atveido zviedru aktieris Edvīns Endre, galvenajās lomās redzami jau minētā Aiste Dirziute un Džeimss Blūrs no Lielbritānijas. Tāpat arī filmā spēlē latviešu aktieri Andris Keišs, Artūrs Skrastiņš, Dainis Grūbe, Lauris Dzelzītis, Ivo Martinsons, Elīna Vāne un citi. Filmas mākslinieks ir Arnis Vatašs, tērpu māksliniece – Sandra Sila, mūzikas autors ir komponists Rihards Zaļupe, montāžas režisore – Līga Pipare.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!