Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien, 12. aprīlī, pulksten 16.30, Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA) aicina uz mākslinieces un ķīmiķes Siselas Tolāsas (Sissel Tolaas) lekciju "The World From the Perspective of the Nose", kas norisināsies Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā, Jelgavas ielā 1, portālu "Delfi" informē RIBOCA rīkotāju pārstāve Inese Dābola.

Lekcija norisināsies angļu valodā un tās apmeklējums ir bez maksas.

Kontakts ar smaržām ir tikpat nepārtraukts, kā mūsu nepieciešamība elpot. Taču, neskatoties uz to, mūsdienās Rietumu sabiedrība izjūt arvien lielāku vēlmi maskēt un neitralizēt smaržas ar dažādu līdzekļu un metožu palīdzību, tādejādi zaudējot virkni noderīgas informācijas. Māksliniece un ķīmiķe Sisela Tolāsa pievēršas dažādiem ožas aspektiem un tam, kā šī maņa ļauj dzīvot intensīvāk un labāk izprast pasauli. Viņas interese par ožas maņu aizsākās 1990. gadā, pētot ožas nozīmi dažādās zinātnes jomās, mākslā, dizainā un citās disciplīnās. Laika gaitā Tolāsa ir izveidojusi smaržu un smaku arhīvu, kas sastāv no 7 000 eksemplāriem. Savukārt pēdējā laikā Tolāsa īpašu uzmanību pievērš pasaules okeānu arhīvam, kā arī projektam, kas saistīts ar Detroitas sabrukumu un astmas saslimšanas gadījumu skaitu šajā pilsētā.

Lekcijas ietvaros Rīgā Tolāsa aicinās izvērtēt mūsu attiecības ar maņu, smaku uztveri. Māksliniece dalīsies savā pieredzē, runājot gan par īstenotajiem projektiem, gan par iesāktajiem, kas veltīti ožas pasaulei, kā arī sīkāk pastāstīs par gaidāmo darbu, kas tiks īstenots Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles programmā.

Tolāsa savas zināšanas papildinājusi Oslo, Varšavas, Maskavas, Sanktpēterburgas un Oksfordas universitātēs, kur ieguvusi izglītību ķīmijā, matemātikā, valodās un mākslā. Ar uzņēmuma "International Flavours and Fragrances" atbalstu 2004. gada janvārī Tolāsa nodibināja "SMELL RE_searchLab Berlin" – laboratoriju un studiju, kas paredzēta starpdisciplināriem projektiem un pētījumiem, kas saistīti ar ožu, smaku un smaržu. Sākot no 2014. gada, Tolāsa aktīvi iesaistās arī vairāku jauno uzņēmumu (start-up) darbībā. Kā būtisks pagrieziena punkts darbam ar maņu orgānu sistēmu, ir pasaulē pirmais Ožas atmiņas komplekts, ko viņa prezentēja 2016. gadā. Šobrīd māksliniece izstrādā arī vairākus citus maņām veltītus aparātus un instrumentus.

Tolāsas veiktie pētījumi ir novērtēti ar daudzām vietējām un starptautiskām stipendijām, kā arī atzinībām un balvām. To vidū ir "CEW New York Award for Chemistry & Innovation" 2014. gadā, Rouza fonda Hārvarda Universitātes GSD 2009. gadā un "ArsElectronica" atzinība Lincā, Austrijā.

Nesenās grupu izstādes: "A Collection of Ideas" (Ideju kopojums), MoMA, Ņujorka (2015); " Chain_of Smell Molecules" (Smaku molekulu ķēde), "Times Museum", Guandžou (2015); "Imminent Commons", Seulas Arhitektūras un urbānisma biennāle (2017); "CloudsForests", 7. Maskavas biennāle (2017–18); "Fishing for Islands" (Zvejojot salas), "Hamburger Bahnhof", Berlīne (2017); NGV " Triennial ", Viktorijas Nacionālā galerija, Melburna (2017–2018).

Kā ziņots iepriekš, Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāles pasākumu cikls veidots ar mērķi veicināt interesi par laikmetīgo mākslu, kā arī uzrunāt auditoriju vēl pirms gaidāmas biennāles. Biennāles pasākumu programmu veido apvienība "Kolektīvs" – kuratore Zane Zajančkauska un dizainere Ilze Kalnbērziņa Praz. Programmā ietilpst mākslinieku lekcijas, performances, debates, darbnīcas, filmu programma un citi pasākumi, kas norisināsies laikaposmā no šī gada janvāra beigām līdz novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!