Foto: Publicitātes foto
Piektdien, 2018. gada 6. aprīlī, slavenajā "Mobilier national" Gobelēnu manufaktūrā Parīzē notiks latviešu tekstilmākslinieka Egila Rozenberga gobelēna "Refleksijas – pārdomas 1948.13" svinīga pabeigšana un nogriešana no stellēm, portālu "Delfi" informē Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva.

2015. gadā pazīstamais Latvijas tekstilmākslinieks Egils Rozenbergs piedalījās Francijas Kultūras ministrijas rīkotajā gobelēnu metu starptautiskajā konkursā, kurā ieguva iespēju izaust savu darbu kādā no Francijas gobelēnu darbnīcām. Pēc latviešu meistara skices Parīzes labākās audējas strādāja trīs gadus, un šodien svinīgā pasākumā "Mobilier national" Gobelēnu manufaktūrā notiks lielformāta gobelēna "Refleksijas – pārdomas 1948.13" pabeigšana un nogriešana no stellēm. Ceremonijas laikā tiks prezentēts arī otrs Egila Rozenberga gobelēns "Refleksijas – pārdomas 1948.20", kas tapis Bovē manufaktūrā. Notikumu ar savu klātbūtni pagodinās Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde, Francijas Republikas kultūras ministre Fransuāza Nisena (Françoise Nyssen) un "Mobilier national" direktors Ervē Lemuāns (Hervé Lemoine).

Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros 2018. gada vasarā abi pabeigtie darbi pegilsmo reizi tiks publiski eksponēti LNMM / Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā izstādē "Gobelēnu krāsas. Mūsdienu gobelēni no "Mobilier national" (Francija) kolekcijas" (07.06.–26.08.2018.). Šī unikālā izstāde norisināsies paralēli 6. Rīgas Starptautiskajai tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennālei "Tradicionālais un laikmetīgais. Identitāte" un piedāvās apmeklētājiem iepazīties ar tekstilijām, kas "Mobilier national" vēsturiskajās manufaktūrās tapušas pēc tādu izcilu mākslinieku kā Anrī Matisa (Henri Matisse), Žana Lirsā (Jean Lurçat), Huana Miro (Joan Miró), ORLAN un daudzu citu ievērojamu autoru skicēm. Izstāde radīs padziļinātu priekšstatu par Francijas Kultūras ministrijas paspārnē esošās institūcijas ieguldīto darbu, lai saglabātu franču gobelēnu aušanas tradīcijas.

Egila Rozenberga gobelēns "Refleksijas – pārdomas 1948.13" pēc mākslinieka skices ir izausts Bovē manufaktūras Parīzes darbnīcās uz horizontālajām stellēm senajā tehnikā "la basse-lisse". Darba aušanu 2016. gadā uzsāka viena meistare, kurai pakāpeniski pievienojās vēl divas. Kompozīcijas izmērs ir 2,58 x 3,50 m, kopējā platība – 9,03 m². Audējas izmantoja 12 toņu vilnas dziju un zīda diegus, lielu vērību pievēršot zīmējumā atveidoto liekto līniju precīzai pārnešanai, vienlaikus cenšoties saglabāt skices zilo, violeto un zeltaino pasteļtoņu vibrējošo irdenumu.
Egils Rozenbergs (1948) kopš 1968. gada piedalījies vietēja un starptautiska mēroga izstādēs un projektos, sarīkojis vairākas apjomīgas personālizstādes Latvijā un ārzemēs. Viņa darbi glabājas dažādu valstu muzejos, tai skaitā Latvijas Nacionālā mākslas muzejā Rīgā, Mākslas un dizaina muzejā Ņujorkā un Klīvlendas Mākslas muzejā (ASV).

Foto: Publicitātes foto

Egils Rozenbergs ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1971. gada, organizācijā ieņēmis dažādus vēlētus (tai skaitā prezidenta) amatus, no 1993. līdz 1997. gadam pildījis Starptautiskās Tekstilmākslas asociācijas ģenerālsekretāra pienākumus. Apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni, kā arī vairākiem ārvalstu apbalvojumiem.

Egils Rozenbergs ir ne tikai pirmais Latvijas, bet arī Baltijas valstu mākslinieks, kura darbu skices tika īstenotas lielformāta gobelēnos Francijā. Nākotnē abi pēc meistara metiem izaustie gobelēni būs Francijas īpašums, papildinās "Mobilier national" fonda kolekciju un tiks izmantoti valsts prezentācijai.

Foto: Publicitātes foto
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!