Foto: Publicitātes foto
Šomēnes koncertzālē "Cēsis" aizsāksies jauns festivāls "Pētera Vaska mūzikas aprīlis", kas veltīts izcilā latviešu komponista Pētera Vaska radītajai mūzikai. Festivāla ietvaros notiks trīs koncerti – 7. aprīlī skanēs komponista sarakstītā instrumentālā kamermūzika, 12. aprīlī – kormūzika, bet festivālu vainagos simfoniskās mūzikas koncerts 28. aprīlī, portālu "Delfi" informē koncertzāles "Cēsis" pārstāve Egija Saļņikova.

Festivāla programmu veidojis pats komponists, kurš dzimis 16. aprīlī. Viņš arī būs klātesošs visos koncertos, lai pirms tiem piedalītos sarunās ar klausītājiem. Koncertprogrammās iekļauti gan senāk rakstīti, klausītāju iecienīti Pētera Vaska darbi, gan jaunāku laiku kompozīcijas.

Festivālu 7. aprīlī atklās Vaska instrumentālās kamermūzikas koncerts ar koncertzāles "Cēsis" 2018. gada rezidējošo ansambli "Trio Palladio". Trīs Lielās mūzikas balvas laureātu – vijolnieces Evas Binderes, čellistes Kristīnes Blaumanes un pianista Reiņa Zariņa interpretācijā skanēs emocionāli aizraujošais trio "Episodi e canto perpetuo", kā arī "Castillo interior", bet Vaskam tik tuvās Latvijas dabas ainavas mūzikā atklāsies opusos "Zaļā ainava" un "Līdzenuma ainavas".

Pirms šī koncerta festivāla apmeklētāji aicināti uz "Pirmskoncerta sarunu" ar pašu komponistu, ko vadīs muzikologs Orests Silabriedis.

12. aprīlī gaidāmajā Pētera Vaska kormūzikas koncertā varēs dzirdēt daudzām starptautiskām konkursu uzvarām vīto jauniešu kori "Kamēr...", kas sava diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā muzicēs kopā ar Vaska mūzikas atskaņošanā rūdīto Spīķeru kvartetu. Koncerta " Debesis un zeme" atklāj programmas duālo būtību, tajā skanēs gan komponista rakstītā garīgā mūzika, kā šedevri "Mūsu Tēvs" un "Donna nobis pacem", gan dziesmas, kas atklāj viņa dabas un dzimtās zemes mīlestību kā staltā kordziesma "Māte Saule, trakā "Zīles ziņa" vai poētiskās "Līdzenuma ainavas".

Šajā koncertā paredzēts arī kāds pārsteigums. Ne visiem mūzikas cienītājiem zināms, ka Pēteris Vasks studējis Lietuvas Valsts konservatorijā un absolvējis to kā diplomēts kontrabasists. Tikai pēc tam Latvijā studējis kompozīciju. Koncertā Pēteris Vasks dzīvos kopā ar saviem skaņdarbiem un citiem koncerta mūziķiem, spēlējot kontrabasu.

Festivāla kulmināciju sasniegs 28. aprīlī. Pēcpusdienā, pulksten 16.00 varēs noskatīties "Latvijas televīzijas" 2015. gadā radīto dokumentālā filmu par Pēteri Vasku "Musica Serena. Komponists Pēteris Vasks". Filmas režisore ir Kristīne Želve, scenāriste – Ieva Rozentāle, savukārt operators – Andrejs Verhoustinskis.

Savukārt, pulksten 19.00, izskanēs festivāla noslēguma koncerts "Tālā gaisma", kura īpašie viesi būs paša komponista uzaicinātais Zviedrijā dzīvojošais britu vijolnieks Hugo Tičati (Hugo Ticciati) un Vaska draugs un domubiedrs – somu diriģents Juha Kangas. Solista un kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" izpildījumā varēs dzirdēt Gidonam Krēmeram rakstīto Vijoļkoncertu "Tālā gaisma". Otrajā daļā Juha Kangas un orķestra

Biļetes un festivāla abonementi nopērkamas koncertzāles "Cēsis" kasē, "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!