Foto: Andrejs Strokins
Trešdien, 28. martā, izziņoti šī gada Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) nominanti un speciālbalvu ieguvēji, kā arī atklāts, ka balvu par mūža ieguldījumu Latvijas rakstniecībā saņem literatūrvēsturniece Līvija Volkova, portālu "Delfi" informē LALIGABA pārstāve Marta Krivade.

2017. gadā izdotie literāri augstvērtīgākie darbi Latvijas rakstniecībā nominēti četrās kategorijās:

Labākais dzejas krājums:

Daina Sirmā, "Dievaines";

Anna Auziņa, "Annas pūra govs";

Raibīs, "Pistacejis";

Einārs Pelšs/Demon, "Condom";

Labākais prozas darbs:

Inga Ābele, "Duna";

Kristīne Ulberga, "Tur";

Andra Manfelde, "Virsnieku sievas";

Rihards Bargais, "Plikie rukši";

Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem:

Rūta Briede, "Kaiju karalienes noslēpums";

Andra Manfelde, "Kurš no mums lidos?";

Pauls Bankovskis, "Kur pazuda saimnieks?";

Zane Zusta, "Ucipuci domā ārpus kastes";

Labākais ārvalstu literatūras tulkojums latviešu valodā:

Daces Meieres tulkotais Italo Kalvīno "Neredzamās pilsētas";

Valdas Salmiņas tulkotā Narekas Grigora "Žēlabu grāmata";

Kārļa Vērdiņa atdzejotā Emīlijas Dikinsones bilingvālā dzejas izlase "Āboliņš un bite/One Clover & a Bee";

Dena Dimiņa tulkotais Sjouna "Skugabaldrs/ Ēnu lapsa".

Katras nominācijas galvenās balvas ieguvēji tiks paziņoti ceremonijā 2018. gada 27. aprīlī.

Tāpat LALIGABAs komisija piešķīrusi divas speciālbalvas par izcilu ieguldījumu literatūrpētniecībā: Gundegai Grīnumai par "Viņpus Alpiem. Rainis un Aspazija Kastaņolā. Jaunatklāti tuvplāni" un Mārai Grudulei par monogrāfiju "Latviešu dzejas sākotne 16. un 17. gadsimtā kultūrvēsturiskos kontekstos".

Mūža balva Latvijas literatūrā piešķirta literatūrvēsturniecei Līvijai Volkovai (1931), kuras ieguldījums latviešu literatūras vēstures izpētē vispirms saistās ar Rūdolfa Blaumaņa personību un mantojumu, kā pētniecībai veltīts viss mūžs.

Plašāka informācija par nominantiem un viņu darbiem, speciālbalvas un mūža balvas ieguvēju un citām aktivitātēm pieejama vietnē www.laligaba.lv, LALIGABAs "Facebook" un "Twitter" sociālo tīklu kontos. Aprīlī ziņu portālā "Delfi" būs iespēja balsot par LALIGABAi nominētajām grāmatām, izvēlot "Delfi" lasītāju simpātiju balvu.

Lai iepazītu LALIGABAs balvai nominētos autorus un viņu darbus, 4. aprīlī pulksten 18.00 Raiņa un Aspazijas mājā – Rīgā, Baznīcas ielā 30 – notiks LALIGABAs dzejas lasījumi, savukārt LALIGABAs prozas lasījumi notiks 20. aprīlī pulksten 18.00 "NicePlace Telpā" – Rīgā, Kr.Barona ielā 21a. LALIGABAs pasākumi ikvienam interesentam pieejami bez maksas.

LALIGABA ekspertu komisijā šogad strādāja literatūrkritiķe un tulkotāja Ieva Kolmane, kultūras žurnāliste Undīne Adamaite, literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš, dzejnieks un tulkotājs Edvīns Raups, LNB Bērnu literatūras centra un lasīšanas veicināšanas programmu vadītāja Silvija Tretjakova, rakstnieks Osvalds Zebris un dzejnieks Henriks Eliass Zēgners.

Foto: Andrejs Strokins
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!