Foto: Rudens. 2005. Audekls, eļļa. 81 x 100 cm
Latvijas Republikas ģenerālkonsulātā Sanktpēterburgā 10. aprīlī tiks atklāta gleznotāja Valda Buša (1924-2014) darbu izstāde "Mana zeme", kurā tiks eksponētas ainavas un klusās dabas, kas raksturo mākslinieka daiļrades periodu no 1974. līdz 2006. gadam, portālu "Delfi" informē Jūrmalas pilsētas muzeja pārstāve Diāna Josta.

Darbi atlasīti no kolekcijas, ko mākslinieka ģimene deponējusi Jūrmalas pilsētas muzejam pastāvīgās ekspozīcijas veidošanai Valda Buša bijušajā darbnīcā Bulduros. Speciāli izstādei nodrukāts arī katalogs ar mākslinieka daiļrades pētnieces Edvardas Šmites ievadu. Izstādē būs pieejams arī Jūrmalas Mākslas skolas veidotais metodiskais materiāls par Valdi Bušu.

Foto: Pakalni. 1983. Audekls, eļļa. 81 x 100cm

"Valda Buša glezniecība pieder 20. gadsimta romantiskajam, ekspresīvi kāpinātajam pasaules redzējumam. Viņam nozīmīgi paraugi mākslā bijuši gan latviešu gleznotājs Jānis Tīdemanis, gan Vinsents van Gogs un Anrī Matiss. Latviešu mākslā Valda Buša vieta ir īpaša, jo viņa gleznās vienotā veselumā savijas gan dabas raisītās izjūtas, gan personiskais pārdzīvojums, gan dekorativitāte. Šajā daiļrades ceļā saskatām viņa tiecību pēc arvien lielākas nosacītības – un tajā pat laikā viņš spējis nezaudēt saikni ar objektīvo realitāti. Viņa glezniecība ir aizrautīgs stāsts par Latvijas dabas mainīgo un mūžam nepārejošo skaistumu, par dabas un cilvēka iederību kosmiskajā ritējumā. Valda Buša glezniecība ir dziļi individuāla un patiesi latviska, un tajā pat laikā, kā daudzu lielu personību radīta māksla, tā uzrunā un pārliecina skatītājus tālu pāri Latvijas robežām," raksta Edvarda Šmite.

Izstāde Latvijas Republikas ģenerālkonsulātā Sanktpēterburgā būs apskatāma līdz 31. maijam. Izstādes kuratore Guna Kalnača.

Foto: Ābeles. 1974. Audekls, eļļa. 80 x 100 cm
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!