Foto: Publicitātes foto

Lielajā ģildē ceturtdien, 23. martā, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) aicina uz koncertu "Mocarts. Vasks. Vivaldi četri gadalaiki". Koncerta solists un atskaņojuma vadītājs būs vijolnieks Rolands Greiters (attēlā), portālu "Delfi" informē LNSO pārstāve Dagnija Dižbite.

Lincā dzimušais, Zalcburgā un Ņujorkā studējušais Rolands Greiters ir Hamburgas jaunatklātās Elbas filharmonijas simfoniskā orķestra ilggadējs koncertmeistars. Viņš ir labās attiecībās ar Pētera Vaska mūziku, ko Greiters ir daudz spēlējis. Koncertā skanēs Vaska skaistais mīlestības stāsts "Vox amoris", bet pirms Vaska opusa – viena no Mocarta graciozajām naktsmūzikām. Gretera vijoles solo skanēs arī Antonio Vivaldi slavenajā vijoļkoncertu ciklā "Gadalaiki".

Pēteris Vasks par "Vox amoris" saka: ""Tas ir stāsts par pasaules lielāko spēku – mīlestību. Mīlestība bija, ir, un tā nekad nebeigsies. Manuprāt, solovijole un stīgu orķestris ir pats labākais sastāvs mīlestības stāsta izdziedāšanai. "Vox amoris" sacerēju Ričardam Tonjeti un Austrālijas kamerorķestrim. Viņi pirmatskaņoja šo kompozīciju 2009. gada 14. oktobrī Sidnejā. Ceru, ka "Vox amoris" uzrunās klausītājus un pasauli darīs mīlestībai kaut nedaudz atvērtāku."

Vijolnieks Rolands Greiters ir Ziemeļvācijas Radio Elbas filharmonijas simfoniskā orķestra koncertmeistars, šobrīd Eiropā, Amerikā un Āzijā pieprasīts solomākslinieks. Greiters saņēmis augstākos apbalvojumus vairākos konkursos, tostarp Henrika Veņavska konkursā Džuljārda skolā un Ņujorkas "Artists International Competition"; viņš arī saņēmis Zalcburgas "Mozarteum" Mocarta balvu.
Mākslinieks uzstājies kā solists un orķestra mūziķis ar pasaulslaveniem diriģentiem – Herbertu Blomstedu, Mjunvunu Čunu, Alanu Gilbertu, Mareku Janovski, Mihaelu Gīlenu u. c. Uzstājoties ar šiem meistariem, Greiters koncertējis Ņujorkas Kārnegija zālē, Tokijas "Bunka Kaykan", Buenosairesas Kolumba teātrī, Berlīnes filharmonijā, Hamburgas "Laeiszhalle" u. c.

Karjeras laikā uzstājies radioraidījumos, televīzijas pārraidēs un muzicējis ierakstos. Viņa repertuārs ir daudzveidīgs – no baroka līdz laikmetīgajai mūzikai. Greiters spēlēja pasaules pirmatskaņojumu Ulriha Leijendekera Vijolkoncertam, kas veltīts pašam Greiteram. Viņš bijis solists arī Leonarda Bernsteina, Helmuta Ēdera, Pētera Ruzickas un Pētera Vaska vijolkoncertos.

Līdztekus intensīvai koncertdarbībai vijolnieks pasniedz meistarklases visā pasaulē.

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, kopš šīs sezonas LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!