Foto: LETA
23. martā koncertzāles "Lielais dzintars" Dzintara Jurgelaiša vārdā nosauktajā kamerzālē 26. Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla programmā izskanēs "Veltījums Pēterim Plakidim", portālu "Delfi" informē Liepājas simfoniskā orķestra (LSO) pārstāvji.

Koncertā piedalīsies mecosoprāns Ieva Parša, čelliste Guna Šnē, pianiste Agnese Egliņa, klarnetists Egīls Šēfers un muzikologs Orests Silabriedis.

Kā raksta muzikoloģe Ingrida Zemzare, Pēteri Plakidi raksturo vistipiskākais latviešu komponista izglītības un darba ceļš – Dārziņskola, Konservatorija (Mūzikas akadēmija), Nacionālā teātra mūzikas daļas vadītājs, iecienīts kino komponists, arī izcilo leļļu filmu līdzradītājs. Un tomēr Plakida devums ir īpašs, ne ar ko citu nesalīdzināms ne tikai viņa brīnumainā talanta dēļ, bet arī viņa pilnskanīgās un daudzpusīgās dzīves mūzikā dēļ.

Atminoties pērn mūžībā aizgājušo komponistu, uz skatuves tiksies spilgti mūziķi, lai spēlētu meistaram tik tuvā Johannesa Brāmsa skaņdarbus – Trio klarnetei, čellam un klavierēm op.114, kā arī Brāmsa dziesmas balsij un klavierēm. Skanēs arī Plakida paša leģendārais "Veltījums Brāmsam" klarnetei, čellam un klavierēm, kas tapis 1999. gadā un komponēts "Transatlantic Trio", kuru kopā ar amerikāņu klarnetistu Eriku Mandatu un čellistu Ivaru Bezprozvanovu Plakidis izveidoja 1991. gadā. Dzirdēsim arī dažādu paaudžu latviešu komponistu – Imanta Zemzara, Gundegas Šmites, Līgas Celmas-Kursietes un Edgara Raginska – veltījumus Mūžībā aizgājušajam komponistam, kā arī Plakida dziesmas balsij un klavierēm.

Pagājušā gada rudenī šis koncerts ar nosaukumu "Brāms iedvesmo Plakidi" izskanēja Rīgā. Tas tika nominēts "Lielās mūzikas balvas 2017" kategorijā "Gada koncerts".

Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas visās "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!