Foto: Eduards Smiļģis. 1927. gads. Fotogrāfs nezināms. RTMM 94018

Rakstniecības un mūzikas muzejs (RMM) no 7. marta Latvijas Ugunsdzēsības muzejā uzsāks ceļojošo izstāžu ciklu ar šaržu izstādi "Draudzīgs pārspīlējums", kurā atspoguļota šīs attēlojuma tradīcijas attīstība Latvijā no 20. gadsimta sākuma līdz mūsdienām, portālu "Delfi" informē RMM pārstāvji.

Šaržs ir mākslas vēsturē ir maz aplūkota attēlojuma tradīcija ar īpašām formas niansēm. Lai gan to mēdz uzskatīt par karikatūras paveidu, šaržam nepiemīt izsmejošas un ciniskas līnijas, tieši tāpēc to ierasti papildina apzīmējums "draudzīgs". "Šaržs vienmēr ir konkrēts, tas neeksistē bez konkrētas personības, un tam vienmēr piemīt personības iezīmes. Labs šaržs vienmēr ir interesantāks nekā karikatūra. Tas paver skatījumu, par kādu iepriekš neesi pat iedomājies," uzsver mākslas zinātniece Ingrīda Burāne.

Izstāde "Draudzīgs pārspīlējums" veidota ar domu, ka dažādi stilizētās līnijas var mūs iecelt atpakaļ pagātnē starp pazīstamu kultūras personību raksturīgākajiem žestiem, kustībām un īpatnībām – visām cilvēciskajām niansēm, bez kuru atdzīvināšanas vēsture sastingst. Tādējādi izstāde ne vien atspoguļo Valērija Zosta, Eduarda Keiša, Sigismunda Vidberga, Sergeja Civinska-Civja un citu šaržu mākslinieku daiļradi, bet arī palīdz labāk iepazīt nozīmīgas Latvijas kultūras personības.

"Draudzīgs pārspīlējums" aicina aizdomāties, kurš no režisoriem vienmēr bijis gatavs lēcienam un ticis salīdzināts ar tīģeri. Kura rakstnieka domas attēlotas kā grāmatas, rūpīgi saliktas pa plauktiņiem, bet ausis ir kā rupori un skatiens tiešs kā rentgena stari? Kāpēc laikabiedri pazīstamu literātu attēlo kā pelēku laukakmeni? Kuras dzejnieces pavadoņi bijuši kaķis un Pūcesspieģelis?

Izstādes ietvaros Latvijas Ugunsdzēsības muzejā 6. aprīlī pulksten 18.00 gaidāms "Šaržu stāstu" pasākums – draudzīga tikšanās bez pārspīlējumiem, kuras laikā varēs uzzināt deviņus šaržu stāstus, paraudzīties uz sevi no malas šaržu mākslinieka acīm un greizajā spogulī, kā arī baudīt 1930. gadu muzikālo gaisotni.

Izstādes veidotāji: RMM projektu kuratore Elīna Drulle, mākslinieks Gundars Gulbis, konsultants – RMM mākslas eksperts Dzintars Gilba.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!