Foto: Publicitātes foto
Latvija Grāmatu izstādē Ķīpsalas izstāžu hallē 24. februārī, pulksten 14.00 notiks pasākums, kas būs veltīts Igaunijas Republikas 100. dzimšanas dienas svinībām, portālu "Delfi" informē apgāda "Mansards" un izdevniecības "Liels un mazs" pārstāvji.

24. februāris, Latvijas Grāmatu izstādes otrā diena, ir arī Igaunijas Republikas Neatkarības diena. Jau kopš šīs nedēļas sākuma visā pasaulē norisinās daudzi pasākumi par godu Igaunijas Republikas simtajai gadadienai, un, iespējams, aktīvākie igauņu literatūras izdevēji Latvijā — apgāds "Mansards" un izdevniecība "Liels un mazs" — aicina svētkiem pievienoties arī Latvijas Grāmatu izstādes apmeklētājus.

Pulksten 14.00 Latvijas Grāmatu izstādes Rakstnieku viesistabā sarunāsies divi virtuozi igauņu literatūras tulkotāji — Guntars Godiņš un Rūta Karma, rakstniece un bērnu grāmatu izdevniecības "Liels un mazs" galvenā redaktore Inese Zandere un apgāda "Mansards" galvenais redaktors Jānis Oga.

Šajā pulciņā katram ir savs īpašs mīlasstāsts ar igauņu literatūru, taču visos četros gadījumos tās ir bijušas noturīgas attiecības ilgu gadu garumā. Guntars Godiņš pārtulkojis gandrīz 50 dzejas un prozas grāmatu un ir bieži un dāsni apbalvots. Rūta Karma, igauņu valodnieka Tenu Karmas un latviešu valodnieces, valodas vēsturnieces un dialektoloģes Martas Rudzītes meita, tulko ne tikai no igauņu valodas, bet arī igauniski.

"Mansards" kopskaitā izdevis 20 no igauņu valodas pirmoreiz latviski tulkotu, rūpīgi izvēlētu prozas un dzejas darbu. Tie aptver gan labāko un interesantāko no mūsdienu igauņu daiļliteratūras, gan darbus, kuru iznākšanu Latvijā lasītāji gaidījuši pat vairākus gadu desmitus. Izstādes apmeklētāji ar izdevumiem varēs nesteidzīgi iepazīties arī apgāda stendā.

Izdevniecība "Liels un mazs" gadu gaitā centusies latviešu lasītājus iepazīstināt ar labāko Igaunijas bērnu literatūru, izdodot Andrusa Kivirehka, Lēlo Tungalas, Aino Pervikas, Piretas Raudas un citu autoru grāmatas. Vairākas no tām Latvijā ir tikpat iemīļotas kā Igaunijā, piemēram Andrusa Kivirehka "Kaka un pavasaris" un "Karnevāls un kartupeļu salāti" pārtapuši augstu novērtētās teātra izrādēs. Šogad "Liels un mazs" izdevusi divas igauņu bērnu grāmatas: Hilli Randas un Katerīnes Zaripas "Sniegbalto un ogļmelno" un Andrusa Kivirehka un Annes Pikovas "Oskaru un lietas", abas no igauņu valodas tulkojusi Maima Grīnberga.

Jau ziņots, ka Latvijas Grāmatu izstāde šogad norisinās no 23. līdz 25. februārim Ķīpsalā. Tajā kā ik gadu varēs tikties ar rakstniekiem, klausīties autoru lasījumus, piedalīties grāmatu atvēršanas svētkos, iepazīties ar izdevniecību jaunumiem, darboties radošajās darbnīcās, mainīties ar grāmatām un iegādāties tās par izdevīgām cenām. Visa programma – BT1 mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!