Foto: Matīss Markovskis
23. februārī Valmieras teātra Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos pavisam citāds Blaumanis – atraktīvs, krāšņs un muzikāls lieldarbs "Vidzemnieki".

Tas tapis apvienojoties režisorei Indrai Rogai, dramaturģei Justīnei Kļavai, scenogrāfei un kostīmu māksliniecei Annai Heinrihsonei, komponistam Mārcim Auziņam, horeogrāfei Ingai Raudingai, gaismu māksliniekam Jānim Sniķerim un bezgalīgajam stāstniekam Rūdolfam Blaumanim. Izrāde "Vidzemnieki" ir Latvijas valsts simtgades programmas notikums.

Rūdolfs Blaumanis ir vidzemnieks. Ļoti precīzi viņa attiecības ar mums un Latviju noformulējis režisors Jānis Streičs, sakot, ka "Blaumanis mums visiem ir bērnība, kad valsts vēl nebija. Bērnība ir tas gaišais laiks – gan ētisko uzstādījumu ziņā, gan tajā, ka darbs darīja prieku, ka savu iztiku varēja nopelnīt savām rokām, kad zemei bija sava vērtība. Valsts bērnība. Blaumanis mums mantojumā ir atstājis nacionālā rakstura kodu, lai mēs, atšifrējot to, piekļūtu pie savām saknēm, lai tiekam pie savas pašcieņas, lai mēs caur šo kodu varam rakstīt savu tautu mūžībai".

"Vidzemnieki" ir zem viena nosaukuma apvienoti Rūdolfa Blaumaņa mazāk zināmie stāsti un noveles. Kaut arī stāsti ir sarakstīti gandrīz pirms simts gadiem, tie ir par mums pašiem – latviešiem – mūsu ikdienas cīņām, bēdām, šaubām, priekiem, ilgām un sapņiem. Blaumanis tik ļoti ir mīlējis latviešu cilvēka dvēseli un tā sarežģīto, pretrunīgo dabu, vienlaikus nebūdams akls - līdzās baltumam redzēdams arī melnumiņus, kas brīžiem spēja sagandēt vai visu cilvēka mūžu, ka tā bija kļuvusi par viņa vienīgo un vissvarīgāko vielu," par topošo izrādi saka režisore Indra Roga.

Izrādē piedalās: Aigars Apinis, Kārlis Arnolds Avots, Elīna Dambe, Alise Danovska, Rūta Dišlere, Kārlis Freimanis, Rihards Jakovels, Pauls Iklāvs, Mārtiņš Liepa, Kārlis Neimanis, Ilze Pukinska, Ieva Puķe, Rihards Rudāks, Uldis Sniķers un Elīna Vāne.

Izrāde "Vidzemnieki" arī 24., 25. februārī, 11., 15. un 24. martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!